Самарас: Напуштање еврозоне би било катастрофа

Грчки премијер Антонис Самарас поновио је свој став да би напуштање еврозоне било „катастрофа“ за његову земљу. Самарас је за „Вашингтон пост“ поново затражио додатно вријеме Грчкој да примијени мјере смањења потрошње. Постоје назнаке да повјериоци разматрају да Грчкој дају додатно вријеме. Самарас је рекао да Грчка мора да се држи онога што је потписано. […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 07:24

Грчки премијер Антонис Самарас поновио је свој став да би напуштање еврозоне било „катастрофа“ за његову земљу. Самарас је за „Вашингтон пост“ поново затражио додатно вријеме Грчкој да примијени мјере смањења потрошње.

Постоје назнаке да повјериоци разматрају да Грчкој дају додатно вријеме.

Самарас је рекао да Грчка мора да се држи онога што је потписано. "Ми вјерујемо да оно што неки зову ‘Грексит’, односно излазак Грчке, није опција за нас. То би била катастрофа", рекао је он.

Он је истакао да ће Грчкој користити додатно вријеме за примјену мјера.

"Умјесто да мјере смањења и резова буду примијењене у наредне двије године, биће најбоље да се продужи на четири. Тражимо продужење до 2016.", рекао је он.

Његови коментари услиједили након што је уважени њемачки политичар рекао да Берлин највјероватније неће пристати да се Грчкој да додатна помоћ осим оне која је већ договорена.

Рајнер Брудерле, парламентарни вођа партије Слободне демократе, појаснио је да када други пакет помоћи буде исплаћен у потпуности, другог неће бити.

"Не могу да замислим да би још један пакет помоћи Грчкој био одобрен у Бундестагу или у владајућој коалицији", рекао је Рајнер Брудерле, парламентарни вођа партије Слободне демократе.

"Ми Нијемци смо од помоћи, али нисмо глупи", рекао је он.

Грчка тренутно покушава да финализира пакет од 11,5 милијарди евра смањења потрошње у наредне двије године.

Мјере су неопходне за добијање нове транше помоћи од 33,5 милијадри евра, другог пакета помоћи од 130 милијарди.

ЕУ, Европска централна банка и ММФ изаћи ће са извјештајем наредног мјесеца о томе да ли је Грчка испунила услове за наредну траншу помоћи.

Грчкој је дата помоћ од 110 милијарди евра у мају 2010. и још 130 милијарди у октобру 2011, а уједно јој је отписан дуг од 100 милијарди евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *