Самарас: Грчка може да издржи још само мјесец дана

Грчка не може да тражи од свог народа да прихвати нову строгу штедњу, изјавио је данас премијер те земље Антонис Самарас, упозоривши да ће његова презадужена земља остати без новца идућег мјесеца. Самарас је у интервјуу за њемачки дневник „Ханделсблат” такође поновио да је Грчкој прије потребно више времена да спроведе дубока кресања издатака која […]

петак, октобар 5, 2012 / 13:19

Грчка не може да тражи од свог народа да прихвати нову строгу штедњу, изјавио је данас премијер те земље Антонис Самарас, упозоривши да ће његова презадужена земља остати без новца идућег мјесеца.

Самарас је у интервјуу за њемачки дневник „Ханделсблат” такође поновио да је Грчкој прије потребно више времена да спроведе дубока кресања издатака која захтјевају међународни кредитори него нова инјекција готовине, пренијела је агенција АФП.

На питање колико дуго Грчка може да опстане без следеће транше иностраног зајма за спасавање, Самарас је одговорио : „До краја новембра. Затим ће каса бити празна”.

„Не могу и нећу да поричем да се грчка демократија суочава са можда досад највећим изазовом”, указао је грчки премијер.

Грчкој је очајнички потребна транша од око 31,5 милијарди евра (40,6 милијарди долара) из зајма Европске уније и Међународног монетарног фонда (ММФ) која је већ мјесецима замрзнута, док инспектори ЕУ и ММФ преговарају са владом у Атини о новим мјерама штедње.

Грчка је у замјену за инострану помоћ за спасавање пристала на свеобухватни програм строге штедње како би задовољила захтјеве такозване „тројке” кредитора – ЕУ, ММФ и Европске централне банке.

„Резови које смо већ направили срезали су до костију. Стигли смо до крајње границе онога што можемо да тражимо од нашег народа”, указао је Самарас.

„Људи су доспјели до тачке када кажу: ‘спремни смо да поднесемо жртве, али желимо да видимо свјетло на крају тунела’. У супротном, све је узалуд”, додао је Самарас.

„Оно што нам је потребно је више времена за буџетску консолидацију, али не неминовно и нова помоћ”, указао је Самарас поводом забринутости у Њемачкој да ће еврозона на крају морати да издвоји још новца да би Грчку одржала у животу.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *