Шамац у потпуности под водом, Сава иде према Брчком

Шамац је потпуности под водом, а висина плавног вала у центру града је преко метар и по, потврдио је за новинску агенцију Патриа (НАП) Маријан Оршолић, премијер Посавског кантона.  Према његовим ријечима, ситуација у цијелом кантону и регији је тешка и алармантна и предузимају се надљудски напори да се појачају насипи према Сави, како не […]

петак, мај 16, 2014 / 21:33

Шамац је потпуности под водом, а висина плавног вала у центру града је преко метар и по, потврдио је за новинску агенцију Патриа (НАП) Маријан Оршолић, премијер Посавског кантона.

 Према његовим ријечима, ситуација у цијелом кантону и регији је тешка и алармантна и предузимају се надљудски напори да се појачају насипи према Сави, како не би дошло до још веће катастрофе.

“Шамац је поплављен као и околина. Сва вода која је прошла слив Босне долази овдје код нас и можете замислити каква је ситуација, али се боримо. Сва та вода је ушла у Саву и уз воду из Хрватске иде према Орашју. Према посљедњим информацијама, највиши вал је прошао Орашје и иде према Брчком“, каже Оршолић.

Према његовим ријечима, нема информација о људским жртвама, али је штета огромна, посебно Шамцу. Ријека се излила на самом ушћу Босне у Саву.

“Добили смо обећање за помоћ извана, посебно од Владе Федерације са премијером Никшићем, и она ће доћи, а ми смо у овим подручјима мало и боље припремљени за овакве ситуације. Али, ако се Сава излије неће уопште бити добро. Знаћемо више око поноћи“, каже Оршолић.

Он је појаснио да је поплављена трећина општине Оџак, добар дио општине Домаљевац/Шамац, а у Орашју још нема поплава, али се дижу подземне воде.

“Ја морам рећи да имамо проблем што је фирма која је задужена за одржавање насипа код Саве из Лукавца. Јасно је да ти људи не могу доћи овамо. То је бесмислено. Људи су се дигли и боре се сами, али не иде тако ‘ ‘каже Оршолић за Патриу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *