Салмонд: Референдум о иступању из Велике Британије 18. септембра 2014.

Шкотска ће одржати референдум о независности 18. септембра 2014. године, изјавио је данас први министар Шкотске Алекс Салмонд, који се нада да ће то гласање довести до отцјепљења од Велике Британије. Салмондова Национална шкотска партија, која подржава независност, освојила је већину на изборима за шкотски парламент у мају 2011. године, а овај политичар сматра да […]

четвртак, март 21, 2013 / 18:07

Шкотска ће одржати референдум о независности 18. септембра 2014. године, изјавио је данас први министар Шкотске Алекс Салмонд, који се нада да ће то гласање довести до отцјепљења од Велике Британије.

Салмондова Национална шкотска партија, која подржава независност, освојила је већину на изборима за шкотски парламент у мају 2011. године, а овај политичар сматра да актуелна генерација сада има шансу да раскине везе са Лондоном.

Анкете показују да је подршка независности тренутно на нивоу од 30 одсто, док око 50 одсто испитаника подржава статус кво, пренио је Ројтерс.

СНП сматра да британски Парламент не поклања довољно пажње интересима шкотског народа. Већина посланика у Парламенту је из Енглеске, која има 53 милиона становника, док Шкотска има пет милиона становника.

"Глас `да` на референдуму значи 100 одсто сигурну будућност, као и да ће шкотски народ добити власт за коју гласа", рекао је Салмонд у говору у скупштини у којем је објавио датум референдума.

СНП сматра да ће приходи од продаје нафте из Сјеверног мора, риболова и индустрије вискија омогућити економски просперитет независне Шкотске.

Остале странке са сједиштем у Единбургу и влада у Лондону наводе да би у случају отцјепљења на губитку биле и Шкотска и Велика Британија.

Сецесија Шкотске била би велики изазов за остатак Уједињеног Краљевства, пошто би било постављено питање статуса нуклеарне подморничке флоте, која је стационирана у Шкотској.

У овом тренутку није јасно да ли би независна Шкотска аутоматски остала у чланству ЕУ или би морала да покрене преговоре о уласку у европски блок.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *