Шаљите паре, директора имамо: Странцима закон у Српској онемогућава то мјесто

Измјенама закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској, које су ступиле на снагу почетком марта, странци су онемогућени да буду директори фирми у РС, открива пословни портал Капитал. Измјенама овог закона предвиђено је да је страном лицу овлаштеном за заступање, поред других докумената, потребно и увјерење о одобреном боравку на територији БиХ. До доношења […]

понедељак, мај 2, 2016 / 15:04

Измјенама закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској, које су ступиле на снагу почетком марта, странци су онемогућени да буду директори фирми у РС, открива пословни портал Капитал.

Измјенама овог закона предвиђено је да је страном лицу овлаштеном за заступање, поред других докумената, потребно и увјерење о одобреном боравку на територији БиХ.

До доношења ових измјена закона, у поступку регистрације фирме или лица овлаштених за заступање (директор, замјеник директора, прокурист) достављана је само пријава боравка странца, односно тзв. Бијели картон, за коју је било довољно да странац уђе у БиХ и на граничном прелазу добије улазни печат у пасош.

Сада у судски регистрар не може бити регистрован директор, прокурист или замјеник директора без одобрења привременог боравка, а који се према закону о странцима може добити по основу спајања породице, образовања, из хуманитарних разлога, рада са или без радне дозволе.

Како наводе саговорници Капитала проблем је што директор, замјеник директора или прокуриста у друштву, по мишљењу Одјељења за странце, не може добити одобрење привременог боравка по основу рада без радне дозволе, тако да је онда за ова лица једини основ за добијање одобрења привременог боравка радна дозвола за коју је потребан уговор о раду који, опет, директори не морају да имају да би обављали ту функцију.

“Страни инвеститори који оснивају друштва у РС обично за прво вријеме шаљу своје људе од повјерења да фирму “ставе на ноге” и они су обично запослени код оснивача, па не могу ни аплицирати за радну дозволу, а с друге стране обављање дужности директора Законом о раду није условљено радним односом, па се и на овај начин странци дискриминису”, истичу наши саговорници и додају да се тиме директно крше одредбе Закона о политици директних страних улагања који стране инвеститоре у свим правима изједначавају са домаћим друштвима.

Наглашавају да се овим измјенама закона на неколико начина крше и одредбе других закона, односно онемогућавају права из других закона и директно дискриминишу странци у односу на домаће инвеститоре.

Због законских препрека и компликација неколико страних инвеститора озбиљно размишља да одустане од планираног оснивања фирми у РС, закључујући да им је једноставније регистровати предузеће у Федерацији БиХ, а у Бањалуци отворити представништво.

У пракси странац не може бити директор

Адвокат Владимир Маркуш каже да је проблем настао јер регистарски судови, на основу посљедњих измјена Закона о регистрацији пословних субјеката, сада траже боравишне дозволе за странце – директоре, као услов за њихов упис у судски регистар.

С друге стране, у Служби за послове са странцима БиХ, боравишна дозвола се не може прибавити без претходне регистрације самог друштва, али и директора – странца у судском регистру.

„Ово нас ово доводи у практичну ситуацију по којој тренутно није могуће регистровати странца за директора фирме у Републици Српској“, рекао је Маркуш.

Странци: Тражићемо измјене закона

Директорица Савјета страних инвеститора БиХ Сања Миовчић рекла је да Савјет сматра да се ради о превиду законодавца који за посљедицу има колизију два прописа, новог Закона о регистрацији пословних субјеката РС и Закона о странцима БиХ, приликом процедуре издавања боравишне дозволе за странце – директоре.

„Савјет страних инвеститора ће као и до сада путем својих канала комуникације указати на овај проблем и вјерујемо да ће он врло брзо бити ријешен у циљу поједностављења процедура приликом регистрације предузећа, и статусних промјена друштва, са посебним акцентом на регулисање радних односа странаца у БиХ“, казала је Миовчић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *