Салиховић нови тужилац, посланицима криво што им се није обратио

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ изабрао је данас Горана Салиховића за главног тужиоца БиХ, саопштено је из ВСТС-а. Салиховић, који је досадашњи предсједник Основног суда у Сарајеву, на нову дужност ће ступити 1. фебруара. У саопштењу се истиче да је ВСТС водио рачуна да на позицију главног тужиоца буде именовано лице које испуњава […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 12:23

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ изабрао је данас Горана Салиховића за главног тужиоца БиХ, саопштено је из ВСТС-а.

Салиховић, који је досадашњи предсједник Основног суда у Сарајеву, на нову дужност ће ступити 1. фебруара.

У саопштењу се истиче да је ВСТС водио рачуна да на позицију главног тужиоца буде именовано лице које испуњава основне услове прописане Законом о ВСТС-у БиХ.

Посебни услови за ову позицију су да изабрано лице мора имати најмање осам година искуства у раду као судија, тужилац, адвокат или друго релевантно правно искуство, након положеног правосудног испита, као и доказане руководне и организацијске способности битне за рад тог тужилаштва.

На конкурс за упражњену позицију главног тужиоца БиХ, умјесто смијењеног Милорад Барашина, јавило се укупно 12 кандидата.

Посланици му се не радују, али желе да га виде

Посланици СНСД-а, ДНС-а и СП-а напустили су сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој је почело уводно излагање о извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2011. годину.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Жељко Мирјанић рекао је да посланици не желе да слушају уводно излагање, јер траже да то уради предсједник ВСТС-а.

"Искористили смо овај облик парламентарног дјеловања да покажемо протест, јер нисмо задовољни радом правосуђа и сматрамо да је главни кривац за то ВСТС", рекао је Мирјанић.

Он је додао да парламент овај извјештај може само чути, без могућности да се о њему изјасни.

"Тражимо измјене закона и да судска и тужилачка власт одговара грађанима, а један од начина је да своје извјештаје изнесу и да можемо о њима да се изјаснимо", рекао је Мирјанић.

Он је изразио и незадовољство избором Горана Салиховића за главног тужиоца БиХ.

Именоване и судије

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ именовао је данас Емира Пушкара за судију у Општинском суду у Босанској Крупи, Златана Боснића за судију у Општинском суду у Жепчу и Вању Мехаџић за додатног судију у Општинском суду у Санском Мосту, саопштено је из ВСТС-а.

У саопштењу се наводи да је ВСТС БиХ при доношењу одлука о именовању узео у обзир критерије попут стручног знања, радног искуства и радних резултата и стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери.

На одлуку је утицала и процјена о способности за непристрано, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обављање дужности, однос са радним колегама, понашање ван посла, професионалне непристраности, углед и искуства на руководећим пословима, саопштено је из ВСТС-а БиХ.

Новоименовани носиоци правосудних функција на дужност ће ступити 1. фебруара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *