Сајенс: Бијелци населили Европу тек прије 8.000 година

Први Европљани драстично су се разликовали од многих припадника светлопутих популација које данас насељавају континент. Научни рад, представљен на 84. годишњем састанку Америчког друштва антрополога пружио је јаснију слику о еволутивним процесима у Европи, супротну досадашњим схватањима да су људи светле пути на континент допутовали из Африке и Блиског Истока пре десетак хиљада година. Научници […]

уторак, април 7, 2015 / 14:59

Први Европљани драстично су се разликовали од многих припадника светлопутих популација које данас насељавају континент.

Научни рад, представљен на 84. годишњем састанку Америчког друштва антрополога пружио је јаснију слику о еволутивним процесима у Европи, супротну досадашњим схватањима да су људи светле пути на континент допутовали из Африке и Блиског Истока пре десетак хиљада година.

Научници су до сада сматрали да је положај Сунца на небу био нижи, а дани краћи, што би више погодовало људима светлијег тена, али истраживачи наводе да та слика прошлости није комплетна.

Ново истраживање показало је да је бела раса населила Европу тек пре неких 8.000 година. Она се придружила тамнопутој популацији која је на овај континент из Африке мигрирала пре око 40.000 година.

Научници су до ових резултата дошли упоређивањем геном 83 особе чија су тела нађена на различитим локалитетима широм Европе, наводи се у часопису “Сajeнс”.

Ова студија прати засебно истраживање, спроведено прошлог месеца, током кога је установљено да је талас миграната са подручја данашње Украјине и Русије од пре 4.500 година оставио траг у ДНК и језицима модерне Европе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *