Сахрањен Добрица Ћосић

У породичној гробници на Новом гробљу у Београду сахрањен је књижевник, академик и државник Добрица Ћосић. Књижевник и први председник Савезне Републике Југославије Добрица Ћосић преминуо је у недељу, 18. маја у свом дому у Београду у 93. години. Sahrana Dobrice Cosica.jpg Опело на сахрани којој је, према проценама, присуствовало више од 1.000 грађана, служио […]

уторак, мај 20, 2014 / 17:27

У породичној гробници на Новом гробљу у Београду сахрањен је књижевник, академик и државник Добрица Ћосић.

Књижевник и први председник Савезне Републике Југославије Добрица Ћосић преминуо је у недељу, 18. маја у свом дому у Београду у 93. години.

Sahrana Dobrice Cosica.jpg
Опело на сахрани којој је, према проценама, присуствовало више од 1.000 грађана, служио је владика бачки Иринеј, преноси Бета.

Сахрани су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министри Ивица Дачић, Никола Селаковић, Иван Тасовац, председница Скупштине

Србије Маја Гојковић, бивши председник Србије Борис Тадић, председник Републике Српске (БиХ) Милорад Додик, Матија Бећковић, Емир Кустрица, Мирослав Мишковић.

Ћосић је био председник СРЈ од 1992. до 1993. године. У младости је био комунистта и у Другом светском рату борио се у редовима партизана, али од 1966. почиње да се супротставља политици Јосипа Броза Тита.

Био је критикован као предводник и идеолог српског националистичког покрета и присталица Слободана Милошевића, док је према мишљењима других био аутентични и први лидер опозиције у Србији.

И критичари и поштоваоци проглашавали су га за "оца нације", а док су једни у њему видели последњег заштитника националне свести, други су му приписивали одговорност за ширење национализма.

Његов књижевни опус инспирисан је Првим и Другим светским ратом и историјским темама, а дела су му такође била оспоравана и предмет оштре критике, док су га истовремено многи сматрали највећим живим српским писцем.

Ћосић је први добитник Нинове награде 1954. године за роман "Корени", а други пут то признање добио је 1961. за трилогију "Деобе".

Први роман "Далеко је сунце" написао је 1951. године, а касније је објавио и вишетомне романе "Корени", "Деобе", "Време смрти", "Верник", "Грешник", "Отпадник", "Време власти" и друга дела.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *