САД уводе нове стандарде за гориво, ради екологије

Америчка Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) предложила је увођење нових стандарда за аутомобилско гориво који имају за циљ смањење загађења, али то би могло да доведе до новог поскупљења бензина. Нови стандарди, које предлаже ЕПА, смањили би удио сумпора у бензину за двије трећине, а то би у издувним гасова за 80 одсто смањило […]

субота, март 30, 2013 / 20:55

Америчка Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) предложила је увођење нових стандарда за аутомобилско гориво који имају за циљ смањење загађења, али то би могло да доведе до новог поскупљења бензина.

Нови стандарди, које предлаже ЕПА, смањили би удио сумпора у бензину за двије трећине, а то би у издувним гасова за 80 одсто смањило састојке који доприносе настанку смога, преноси Еј-Би-Си њуз.

Нови закон требало би да ступи на снагу 2017. године. Увођењем нових стандарда квалитета горива биће остварен ефекат једнак уклањању 33 милиона аутомобила са америчких путева. С друге стране, просјечна цијена аутомобила би порасла за 130 долара до 2025. године.

Савјетница Америчког института за нафту (АПИ) Рајола Дохер оцијенила је за ту телевизију да би увођење предложених стандарда било веома скупо, како за фирме, тако и за грађане.

Нафтна индустрија остварила је у претходних пет година профит већи од 300 милијарди долара, па је зато чудно да би увођење нових стандарда за њу било неприхватљиво скупо, оцјењује Еј-Би-Си.

„Тачно је да ствармо профите, али тај профит иде дионичарима, а то су десетине милиона Американаца”, изјавила је Дохер.

С друге стране, ЕПА тврди да би увођењем нових стандарда било избегнуто више од 2.000 смртних случајева годишње, као и око 23.000 случајева обољевања деце од респираторних болести.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *