САД убрзавају испоруку оружја арапској коалицији

САД убрзавају испоруке оружја коалицији арапских земаља која бомбардује положаје шиитских побуњеника у Јемену и повећаће размјену обавјештајних података с тим земљама. Замjеник државног секретара Ентони Блинкен изјавио је у уторак, током посјете саудијској пријестоници Ријаду, да су САД убрзале испоруке оружја арапској коалицији коју предводи Саудијска Арабија, пренео је Би-Би-Си. Амерички званичник је похвалио […]

среда, април 8, 2015 / 09:57

САД убрзавају испоруке оружја коалицији арапских земаља која бомбардује положаје шиитских побуњеника у Јемену и повећаће размјену обавјештајних података с тим земљама.

Замjеник државног секретара Ентони Блинкен изјавио је у уторак, током посјете саудијској пријестоници Ријаду, да су САД убрзале испоруке оружја арапској коалицији коју предводи Саудијска Арабија, пренео је Би-Би-Си.

Амерички званичник је похвалио Саудијце јер шаљу „снажну поруку Хутима и њиховим савезницима да не могу силом да освоје Јемен”.

Блинкен је додао да су САД повећале размјену обавјештајних података са земљама коалиције, и рекао да је успостављен „заједнички координациони центар” са саудијском владом ради помоћи њеним ратним операцијама, пренио је Њујорк тајмс.

За двије недеље колико траје ваздухопловна акција арапске коалиције, у Јемену је погинуло више од 540 људи, а готово 2.000 је рањено, према подацима Свјетске здравствене организације. УНИЦЕФ је саопштио да је у сукобима страдало најмање 74 дјеце и да је расељено више од 100.000 људи.

Хуманитарне организације страхују да је број жртава знатно већи и упозоравају на погоршање ситуације у јеменској луци Аден, гдје се данима воде уличне борбе шиитских побуњеника из покрета Хути и савезника јеменске владе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *