САД признале неспособност: Руски хакери самосталци им избушили војну мрежу

САД су данас обелоданиле да се ове године догодио сајбер упад руских хакера у једну америчку војну мрежу, на којој подаци нису били заштићени. Секретар одбране САД Ештон Картер је рекао да ова епизода показује пријетњу која је у порасту и унапређење способности САД да на пријетњу одговори, пренио је Ројтерс. „Они су открили ранију […]

четвртак, април 23, 2015 / 21:52

САД су данас обелоданиле да се ове године догодио сајбер упад руских хакера у једну америчку војну мрежу, на којој подаци нису били заштићени.

Секретар одбране САД Ештон Картер је рекао да ова епизода показује пријетњу која је у порасту и унапређење способности САД да на пријетњу одговори, пренио је Ројтерс.

„Они су открили ранију рањивост у једној од наших мрежа старијег протокола која није била поправљена”, рекао је Картер у припремљеним коментарима за Стенфорд универзитет.

Пентагон је успио да брзо уклони хакере са мреже, додао је Картер.

Агенција „Блумберг” је прошле седмице извијестила да су руски хакери искористили пропусте у оперативном систему „Виндоуз” компаније „Мајкрософт” и програму „Флеш” компаније „Адобе” у покушају да се инфилтрирају у дискусију о политици санкција.

Упад је открила 13. априла америчка компанија „ФајерАј”, специјализована за безбједност компјутерских система, а мета је била агенција владе једне прекоокеанске земље, која је била у разговорима са САД о политици санкција.

Напад је заустављен прије него што је група извукла било какве податке, навела је компанија у саопштењу објављеном 18. априла.

Руска хакерска група, означена као АПТ28, позната је по напредним сајбер нападима.

Америчка компанија је идентификовала АПТ28 у извјештају прошлог октобра, уз оцјену да групу највјероватније спонзорише руска влада.

Портпарол руског предсједника Владимира Путина, Дмитриј Песков, одбацио је тада наводе тог извјештаја.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *