САД праве Хитлерову грешку у походу на Русију

САД су као појачање Пољској за источно крило НАТО послали средином оклопну бригаду са 3.500 војника, 446 тенкова, транспортера и хаубица и још 900 возила.

петак, јануар 27, 2017 / 18:11

САД су као појачање Пољској за источно крило НАТО послали средином оклопну бригаду са 3.500 војника, 446 тенкова, транспортера и хаубица и још 900 возила.

Међутим, заборавили су да су им у ово доба године на тим географским ширинама потребне зимске гуме.

Већ први дани када су америчка војна возила изашла на пољске друмове показали су да све до пролећа то може да буде велики проблем, јер се поред мањих проклизавања преврнуо амерички војни камион у Доњој Шлезији и расуо тенковске гранате по друму.

Пољски лист Газетра виборча подсећа тим поводом да укупно између 6.500 и 7.000 америчких и војника НАТО, уз оклопну бригаду размештену на западу земље још и мултинационални борбени батаљон НАТО под америчком командом то јест 1.300 америчких, британских, румунских и хрватских војника на северо-истоку Пољске, значи и далеко већи промет војних возила на пољским путевима.

Док су 2013. године кроз Пољску прошла 34 војна савезничка конвоја, прошле године их је било већ 300 а ове године ће их бити још више јер ће се током године на разним војним вежбама у Пољској окупити око 30.000 војника.

Пољске власти умирују јавност да осим зимских гума амерички и савезнички војници неће наићи на проблеме као у Немачкој када су пребацивали опрему када се показало да не могу са тешком опремом да пређу преко неких мостова или испод надвожњака на планираној траси.

"Нема проблема у комуникацији са Американцима. Пољска има специјалне мапе са информацијама куда могу да се премештају са подацима колики терет могу да издрже мостови и висином надвожњака", казао је пољском листу пуковник Роберт Вожњак одговоран за смештај америчких војника.

У четвртак се, међутим у Жагању на западу Пољске где је главна база америчке оклопне бригаде већ један амерички војни камион заглавио, сувише висок за надвожњак на путу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *