САД не траже и не очекују да Србија призна независност Косова

Сједињене Америчке Државе не траже и не очекују да Србија призна независност Косова и Метохије, речено је на састанку предсjедника Србије Томислава Николића и замjеника америчког државног секретара Николаса Бернса. Како је речено Танјуговом дописнику у делегацији Србије која учествује на засједању Генералне скупштине УН у Њујорку, Николић је Бернсу пренио став да Србија остаје […]

петак, септембар 28, 2012 / 07:33

Сједињене Америчке Државе не траже и не очекују да Србија призна независност Косова и Метохије, речено је на састанку предсjедника Србије Томислава Николића и замjеника америчког државног секретара Николаса Бернса.

Како је речено Танјуговом дописнику у делегацији Србије која учествује на засједању Генералне скупштине УН у Њујорку, Николић је Бернсу пренио став да Србија остаје посвећена заштити својих интереса на Косову.

Предсједник Србије је рекао ће бити спроведени постигнути договори са Приштином, али да се уступци истовремено не могу тражити само од једне стране.

Бернс је предсједнику Николићу пренио жељу САД за унапрјеђење сарадње између двије земље у свим областима, посебно издвајајући сегмент одбране.

Николић: Шеф тима на највишем могућем политичком нивоу

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Њујорку, послије састанка са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, да Београд за разговоре са Приштином треба да одреди шефа преговарачког тима на највишем могућем политичком ниовоу.

Николић је рекао да ће Унију у тим разговорима представљати Ештонова, а да би Србију могао да представља предсједник владе и додао да ни он сам не бјежи од одговорности да га овласте за то.

Предсједник Николић је рекао да га је висока представница обавестила да Унија не инсистира на признавању независности, нити да ће на томе инсистирати, на шта је Николић одговорио да би то било и узалудно.

На питање да ли ће власт испунити захтјев о укидању институција на сјеверу Косова, Николић је рекао да би то било промовисање независности Косова, и да се то не може очекивати од ове владе.

„Стигли смо до краја у испуњавању захтјева за које смо видјели да воде ка независности Косова и Метохије и више нећемо да начинимо ниједан корак у том правцу, а то сам рекао и на Генералној скупштини”, рекао је Николић.

Према његовим ријечима, „неко други би морао да побједи у Србији са идејом да призна КиМ”, за шта је казао да је „за дуго година унапријед немогуће”.

„Не мислим да треба да тражимо много да бисмо нешто добили, већ да напишемо шта желимо и да од тога не одустајемо”, нагласио је Николић.

Он је додао да је Србија озбиљна земља са историјом и традицијом и да ће спровести оно што је договорила претходна влада.

Николић је новинаре обавјестио да ће платформа коју ће представити Београд бити припремљена одмах по његовом повратку у Београд.

Говорећи о безбједносној ситуацији на Косову, Николић је рекао да је НАТО једина заштита за Србе на тим просторима, али да је грађанима „тешко да живе поред оклопних возила и сазнања да вас је неко безмало окупирао”.

Николић је казао и да је са Ештоновом договорио да се на сјеверу Косова одмах обезбједе мир и безбједност и много бољи живот за грађане него сада.

Предсједник Србије је истакао да се ништа више „неће радити за ноћ или дан” пред извејштај ЕУ.

Предсједник Србије је навео и да је са високом представницом ЕУ било ријечи о односима Србије и Русије, и да ју је обавјестио да се од Москве тражила подршка за буџет, јер нам нико други није притекао у помоћ.

„Сложили смо се да односи са другим државама не могу да буду угрожени зато што желимо да постанемо члан ЕУ”, додао је Николић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *