САД не планирају да одустану од контроле интернета

Русија, Кина и неке арапске државе су предложиле у Уједињеним нацијама јачање националне контроле на интернету. Заправо ради се о покушају да се америчким компанијама одузме монопол у подјели ИП адреса и домена, преноси агенција Блумберг, позивајући се на документацију сједнице одржане у Дубаију Светске конференције о телекомуникацијама. Сједињене Америчке Државе су оцјениле предлог као […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 22:33

Русија, Кина и неке арапске државе су предложиле у Уједињеним нацијама јачање националне контроле на интернету.

Заправо ради се о покушају да се америчким компанијама одузме монопол у подјели ИП адреса и домена, преноси агенција Блумберг, позивајући се на документацију сједнице одржане у Дубаију Светске конференције о телекомуникацијама.

Сједињене Америчке Државе су оцјениле предлог као „шокантан“ и оптужиле Русију да се претвара у ауторитарну државу, а компанија Гугл је почела да прикупљање потписе за „слободни интернет“.

Стручњаци сматрају да је основни разлог америчког демарша чисто економски – интернет је дао идеју за нова тржишта и многа од њих се тек сад отварају. 

– Интернет је свијету пружио незамисливу економску и друштвену корист задње 24 године, рекао је у четвртак навече Тери Крамер, амерички изасланик на Свјетској конференцији о међународним телекомуникацијама (WCIT) у организацији Уједињених нација (UN).

– Тешка срца и с осјећајем пропуштене прилике САД мора саопштити да не може потписати споразум у оваквом облику, рекао је Тери Крамер.

UN-ова Међународна телекомуникацијска унија (ITU) организовала је 12-дневну конференцију како би се донио нови споразум о комуникацијама који је задњи пут био мијењан прије 24 године.

Нови документ који треба бити потписан у петак послије подне, требао би помоћи земљама да сурађују у борби против "спама" и прошире приступ wебу.

Расправе су се свеле на то треба ли или не треба допустити свим државама једнака права у развоју интернета.

Многи изасланици на скупу успротивили су се томе да америчка влада одлучује које ће тијело регулисати интернетски систем адреса. САД ужива такву повластицу као насљедник Arpaneta – претече интернета.

САД тврди да постојећи систем омогућује техничким стручњацима да доносе "брзе, противпожарне одлуке" у развоју интернета те би уплитање других у интернет могло с временом озаконити цензуру и пореметити рад великих мрежа као што су Гугл или Фејсбук.

Америчко стајалиште подупрли су пионири wеба и упозорили да би промјене могле "дестабилизовати систем".

Дио западних земаља предвођених Сједињеним Америчким Државама одбацио је свјетски споразум о надзору интернета који се у петак треба потписати у Дубаију јер се не слажу с тиме да све државе добију једнака права на управљање интернетом, преносе агенције

Русија, Кина, Саудијска Арабија, Алжир и Судан заузимају се за то да све владе добију једнака права на управљање интернетом, али њихови су захтјеви ипак одбачени, пише ББЦ.

Изасланици из САД-а и других земаља које желе измјену текста рекли су да ће наставити притиске на другим међународним скуповима како би се постигао такав модел у којем би приватне групе постављале стандарде и учествовале у развоју тог медија, пише Rojters.

Тарик ал-Авадхи из Уједињених Арапских Емирата, предсједник делегације арапских земаља, рекао је како су их Американци преварили јер су најприје пристали на компромис око интернета, а затим "су нажалост, прекршили компромис и потпуно уништили споразум".

– Ми смо дали све, а заузврат нисмо добили ништа, рекао је Авадхи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *