Сад нацртале Нетанијахуу: Овако је са споразумом

Профил Бијеле куће на Твитеру одаслао је и више него суптилну поруку јавности користећи методе израелског премијера Бењамина Нетанијахуа. Како би покушали сликовито објаснити став о иранском договору о нуклеарном програму, Бијела кућа је искористила познати цртеж бомбе коју је користио Нетанyаху приликом свог говора на Скупштини Уједињених нација прије три године. Вашингтон и Тел […]

четвртак, април 9, 2015 / 09:57

Профил Бијеле куће на Твитеру одаслао је и више него суптилну поруку јавности користећи методе израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Како би покушали сликовито објаснити став о иранском договору о нуклеарном програму, Бијела кућа је искористила познати цртеж бомбе коју је користио Нетанyаху приликом свог говора на Скупштини Уједињених нација прије три године.

Вашингтон и Тел Авив разилазе се када је у питању постигнути договор са Техераном. Нетанијаху се држи става да Иран не би уоште требао посједовати технологију за било какво искориштавање нуклеарне енергије.

С друге стране, САД уз пет других свјетских сила задовољно трљају руке након разговора у Швајцарској, а који су закључени прелиминарним договором о драстичном смањењу нуклеарног капацитета Ирана.

Како се кроз медије и званичне изјаве њихово неслагање пролама све гласније, Бијела кућа очигледно Израелу дословно покушава нацртати позитивне стране договора користећи "језик" њиховог премијера.

На лијевој страни слике стоји опис ситуације без договора, а коју је описао сам Нетанијаху, док са десне стране стоји опис иранског капацитета након имплементације договора постигнутог у Швајцарској.

А кад истекне уговор

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да ће Иран бити у стању да брзо развије нуклеарно оружје након што истекне споразум с великим силама.

Нешто слично је претходно изјавио предсједник САД Барак Обама.

Нетанијаху је рекао да „Израел дијели то мишљење” да ће, када споразум истекне, „вријеме које је потребно Ирану да направи нуклеарно оружје бити нула”.

Термин „брејкаут тајм”, који је Нетанијаху употријебио, односи се на вријеме потребно да се изгради бомба ако се крене пуном брзином, наводи Асошијетед прес.

Обама је рекао да би, на основу оквирног споразума постигнутог прошле недеље између великих сила и Ирана, то вријеме износило најмање годину дана.

Он је упркос томе бранио тај споразум.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *