САД користиле људе као заморчиће

Амерички научници намјерно су заразили око 1.500 мушкараца, жена и дjеце у Гватемали вирусом сифилиса и гонореје, током 40 година прошлог вијека, пише Гардијан. Разлог је био, како сазнаје тај лист, да се испита нови антибиотик. Године 1946. сирочад из Гватемала ситија је, заједно са затвореницима, војним обвезницима и проституткама, одабрана за медицински експеримент који […]

четвртак, август 9, 2012 / 19:36

Амерички научници намјерно су заразили око 1.500 мушкараца, жена и дjеце у Гватемали вирусом сифилиса и гонореје, током 40 година прошлог вијека, пише Гардијан. Разлог је био, како сазнаје тај лист, да се испита нови антибиотик.

Године 1946. сирочад из Гватемала ситија је, заједно са затвореницима, војним обвезницима и проституткама, одабрана за медицински експеримент који је остао тајна више од шест деценија.

Све је почело када је Америка постала забринута јер су се њезини војници враћали кући са полно преносивим болестима, па је одлучила да тестира потенцијални лијек на начин да зарази сифилисом и гонорејом око 1.500 људи из Гватемале, пише Гардијан, а преноси хрватски Т портал.

Америчка влада признала је експеримент у јесен 2010. када су државна секретарка САД Хилари Клинтон и секретарка министарства здравља Кетлин Себелиус издале заједничко саопштење у ком се САД извињавају за „такво истраживање“ спроведено под окриљем јавног здравства. Чак је и амерички предсједник Барак Обама назвао предсједника Гватемале Алвара Колома да му каже да му је жао.

Жртве су углавном остале непознате, али је Гардијан успио да интрвјуише три породице жртава које су до сада идентификоване.

„Мој отац није знао да чита, а они су га третирали као животињу“, рекао је Беџамин Рамос, син бившег војника ког су намјерно заразили сифилисом, и додао да је ријеч о „ђавољем експерименту“.

Матео Гудиел, чији је отац такође био заражен, рекао је да су неки од симптома пренијети на њега, његову браћу и сестре, као и на њихову дјецу. Дјеца, наиме, могу наслиједити конгенитални, односно прирођени сифилис.

Гардијан открива да је више од половине заражених било из редова ниско рангираних војника. САД су испрва користиле заражене проститутке које су затим имале сексуалне односе са затвореницима, док нису открили како је „дјелотворнија“ метода убризгавање бактерије ињекцијом.

Гватемала је покренула службену истрагу о овом случају, а извјештај се очекује ускоро. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *