САД изручиле Турској мозаик Орфеја с лиром

САД су дале Турској антички мозаик украден 1998. година, а на којем је Орфеј, лик из грчке митологије, изјавио је турски министар културе Ертугрул Гунај. Мозаик, који представља Орфеја како свира лиру и мами животиње, стигао је у петак у Турску. Мозаик је вратио музеј умјетности у Даласу, захваљујући споразуму закљученом с том установом и […]

недеља, децембар 9, 2012 / 11:37

САД су дале Турској антички мозаик украден 1998. година, а на којем је Орфеј, лик из грчке митологије, изјавио је турски министар културе Ертугрул Гунај.

Мозаик, који представља Орфеја како свира лиру и мами животиње, стигао је у петак у Турску. Мозаик је вратио музеј умјетности у Даласу, захваљујући споразуму закљученом с том установом и Турском, изјавио је Гунај.

Представници америчког музеја су такође покренули међународну културну размену која ће подразумевати позајмљивање уметничких дела.

Мозаик ће једно вријеме бити изложен у Истанбулу, затим у родном месту Санлиурфи, на југоистоку Турске.

Музеј у Даласу је купио мозаик на аукцијској продаји 1999. године за 85.000 долара. Касније је утврђено да је дјело украдено са археолошког налазишта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *