САД гиганти иду по новац у Европу

Амерички привредни гиганти који су уобичајено емитовали акције или обвезнице у доларима, у посљедње вријеме све чешће издају обвезнице на европском тржишту. Компаније из Сједињених Америчких Држава привлаче ултра-ниске каматне стопе у еврозони, јер тако могу да уштеде на издацима на име приноса на хартије од вриједности, а обвезнице у еврима већ су емитовали Кока-кола, […]

понедељак, април 6, 2015 / 13:23

Амерички привредни гиганти који су уобичајено емитовали акције или обвезнице у доларима, у посљедње вријеме све чешће издају обвезнице на европском тржишту.

Компаније из Сједињених Америчких Држава привлаче ултра-ниске каматне стопе у еврозони, јер тако могу да уштеде на издацима на име приноса на хартије од вриједности, а обвезнице у еврима већ су емитовали Кока-кола, Келог или телекомуникациони див „АТ&Т“, преноси аустријски лист Стандард у електронском издању.

Међутим, еврообвезнице за америчке корпорације су обично нешто скупље од обвезница европских компанија са сличним кредитним рејтингом.

„Многе америчке компаније плаћају неку врсту дебитантске доплате када излазе с еврообвезницама први пут“, каже кредитни аналитичар у банци WГЗ, Ридигер Неб (Рудигер Нееб).

Тако је стопа приноса на еврообвезнице компаније „АТ&Т“ 1,3 одсто, што не изгледа много, али је ипак за око 0,5 процентних поена више у односу на хартије француске телеком компаније Оранж (Оранге). Америчка телекомуникациона кућа ће добити за обвезнице, чији је рок доспијећа март 2023, добар кредит.

Еврообвезнице америчких компанија, према ВГЗ банци, од почетка године чине више од 20 одсто свих нових еврообвезница, док је тај удио лани у првом кварталу био око десет процената.

Интересантно је да постоји и обрнути тренд, односно да европске компаније издају доларске или тзв. Јенки обвезнице. Примјери за то су њемачка група Анингтон и шпанска Телефоника. Међутим, у случају доларских обвезница, инвеститори морају да укалкулишу и валутни ризик. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *