САД дају Молдавији 10 милиона долара за ојачавање границе

САД ће Молдавији дати 10 милиона долара за јачање безбједности на њеној граници према Украјини, саопштила је данас Викторија Нуланд, замјеница за европска и евроазијска питања америчког државног секретара. На дијелу молдавске источне границе према Украјини се налази регион Придњестровља, у којем већина становништва говори руским језиком, а централна власт нема утицаја. Припајање Крима Русији […]

недеља, март 30, 2014 / 19:08

САД ће Молдавији дати 10 милиона долара за јачање безбједности на њеној граници према Украјини, саопштила је данас Викторија Нуланд, замјеница за европска и евроазијска питања америчког државног секретара.

На дијелу молдавске источне границе према Украјини се налази регион Придњестровља, у којем већина становништва говори руским језиком, а централна власт нема утицаја.

Припајање Крима Русији подстиче страховања да би сличне ствари могле да се догоде и у другим државама из састава бившег СССР, у којима постоје региони са сепаратистичким тенденцијама, изјавила је Нуландова на конференцији за штампу у главном граду Молдавије, Кишињеву.

Придњестровски званичници апеловали су раније овог мјесеца на посланике руске Думе да донесу законске акте којима би тај регион био укључен у Русију, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у јучерашњем интервјуу рекао како су Кишињев и нове украјинске власти практично организовале блокаду Придњестровља.

„Штавише, ЕУ, а колико схватам и САД, охрабрују такав став”, нагласио је Лавров.

Нуландова је у Кишињеву рекла како би Русија требало да изврши притисак на званичнике Придњестровља да дозволе приступ посматрачима ОЕБС-а у своју пограничну зону, што је подржала и молдавска министарка иностраних послова Наталија Герман, која је такође присуствовала конференцији за штампу.

Придњестровље, које је економски зависно од Москве, отцијепило се од Молдавије 1992. године, након грађанског рата. Становници ове области су се великом већином 2006. године изјаснили за припајање Русији, а Москва у њој има на хиљаде војника, али ниједна чланица УН досад није признала Придњестровље као независну државу.

Молдавија, чије становништво претежно говори румунски, најсиромашнија је земља Европе. По ријечима министарке Герман, САД су Молдавији откад је постала независна дале више од милијарду долара, а односи са том земљом су „бољи него икад”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *