САД: Биткоин није монета, већ роба која се опорезује

Америчка фискална администрација данас је саопштила да биткоин не сматра монетом, већ средством плаћања које може бити опорезовано. „’Виртуелне монете’ могу се користити за куповину робе и услуга или бити употребљене као инвестиције (…) али оне немају законску вриједност”, навела је америчка пореска агенција ИРС. Најпознатија дигитална валута ће тако бити третирана као „средство”, а […]

среда, март 26, 2014 / 09:21

Америчка фискална администрација данас је саопштила да биткоин не сматра монетом, већ средством плаћања које може бити опорезовано.

„’Виртуелне монете’ могу се користити за куповину робе и услуга или бити употребљене као инвестиције (…) али оне немају законску вриједност”, навела је америчка пореска агенција ИРС.

Најпознатија дигитална валута ће тако бити третирана као „средство”, а зарада добијена коришћењем биткоина биће опорезована, наводи се у документу ИРС о фискалном статусу биткоина у САД.

Америчка агенција навела је и да ће и плате у биткоинима по уплаћивању износа бити опорезоване, као и друге уплате.

Почетком марта и влада Јапана одредила је да биткоин није валута, већ „роба”, али да неке трансакције тим средством треба да се опорезују.

Биткоин је створен 2009, а функционише кроз ланац компјутерских кодова. Постао је популаран међу залуђеницима за технологију, интернет либертаријанцима и инвеститорима авантуристима, пошто омогућава непосредне трансакције, куповину добара и услуга и размену новца без банака, кредитних картица и трећих страна.

Глобално тржиште биткоина процјењује се на око седам милијарди долара.

Земље и њихове пореске власти боре се с проблемом како да регулишу то тржиште и неки виде употребу биткоина као могућност за избегавање пореза или прање новца.

Русија је прогласила трансакције биткоинима нелегалним, а Кина је забранила својим банкама да прихватају трговање у тој виртуелној валути а има позива да то исто уради САД.

Сингапур је увео порез на трговину биткоинима, а биткоине региструје као робу, а не валуту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *