САД: без договора о буџету, слиједи нова рецесија

Нова рецесија у САД веома је вјероватна уколико се настави спор око пореза и буџетске штедње између демократа и републиканаца, наводи се у најновијој прогнози непристрасне америчке Конгресне канцеларије за буџет (ЦБО). ЦБО у редовном годишњем извjештају наводи да ће дозвољавање да деценију стара пореска смањења истекну, као и оштра буџетска штедња до које ће […]

среда, август 22, 2012 / 21:45

Нова рецесија у САД веома је вјероватна уколико се настави спор око пореза и буџетске штедње између демократа и републиканаца, наводи се у најновијој прогнози непристрасне америчке Конгресне канцеларије за буџет (ЦБО).

ЦБО у редовном годишњем извjештају наводи да ће дозвољавање да деценију стара пореска смањења истекну, као и оштра буџетска штедња до које ће доћи у јануару ако се нешто не предузме, „довести до економских услова у 2013. који ће моћи да се сматрају рецесијом”, преноси агенција АП.

Уколико дође до тога, америчка привреда би потонула за 0,5 одсто, што је лошија прогноза од оне коју је ЦБО изнио раније ове године, када је, према истом сценарију, предвиђао благи привредни раст.

Незапосленост ће скочити на око девет одсто до краја следеће године, ако рјешења не буду пронађена, наводе аналитичари.

Најновије упозорење ЦБО долази уочи предсједничких и конгресних избора, а ни предсједник Барак Обама, ни републиканци у Конгресу нису дали знаке да су спремни да попусте у дуготрајној бици око пореза, штедње и буџета. Летаргична економија и огроман јавни дефицит главне су теме раздора у овогодишњој предизборној кампањи.

Обама жели да обнови пореска смањења, која су на истеку, за све осим за појединце који зарађују преко 200.000 долара годишње и парове који зарађују преко 250.000. Републиканци захтјевају да све пореске олакшице буду продужене. Двије стране не напредују ни у преговорима о томе како да се спријечи да масовна буџетска штедња ступи на снагу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *