Ш-Ш-Ш: Шековићи – Шипово – Шума гори

Пожари су се проширили широм Српске, али и Федерације БиХ, тако да од Шипова до Шековића,преко Прњавора, доста тога гори. Овдје је све на једном мјесту. Пожар, који већ четврти дан бјесни на подручју Борогова у општини Шековићи, током ноћи проширио се и на територију општине Осмаци, рекао је Срни начелник шековићке општине Момир Ристић. […]

уторак, август 7, 2012 / 11:31

Пожари су се проширили широм Српске, али и Федерације БиХ, тако да од Шипова до Шековића,преко Прњавора, доста тога гори. Овдје је све на једном мјесту.

Пожар, који већ четврти дан бјесни на подручју Борогова у општини Шековићи, током ноћи проширио се и на територију општине Осмаци, рекао је Срни начелник шековићке општине Момир Ристић.

Ристић каже да гори готово 200 хектара борове шуме, те да су екипе за гашање непрестано на терену, али и да ова општина очекује помоћ Хеликоптерске јединице Оружаних снага БиХ.

"Јуче смо били у комуникацији са њима. Проблем је што постоји само један хеликоптер за те намјене, који је отишао према Коњицу.Надамо се да ће хеликоптер током дана бити ангажован и у нашој општини", рекао је Ристић.

Он наводи да су тренутно на заустављању ватрене стихије ангажоване екипе из Шумске управе "Змајевац", а очекује се да ће током дана стићи и подршка зворничких ватрогасаца.

"У комуникацији сам и са ватрогасном јединицом из Милића и очекујем да ће и они данас доћи овдје", истакао је Ристић.

Шековићи, Билећа, Гацко, Требиње…

 

Републичка управа Цивилне заштите саопштила је данас да је пожар у мјесту Црни Врх, у општини Шипово, и даље активан, али под контролом.

У гашењу тог пожара ангажовано је педесетак 50 лица, махом радника шумског газдинства и ватрогасаца, а људи и објекти нису угрожени. 

У општина Шековићи активан је пожар на подручју Мјесне заједнице Папраћа, а на терену се налази 40 људи који покушавају угасити ватру. Људи и објекти, такође, нису угрожени. 

Према подацима Републичке управе Цивилне заштите, у општина Билећа се пожар од Дамје шири по Звијерини и већих је размјера, али људи и објекти нису угрожени. Гори листопадна шума и ниско растиње, а на гашењу је ангажована ватрогасна јединица. 

У општина Гацко на планини Јавор гори пашњак, а ватра се проширирила на букову шуму. 

Акција гашења пожара почела је рано јутрос и ангажовани су припадници ватрогасне јединице и радници шумског газдинства. 

У општина Прњавор, у мјесту Врлетница, јуче око 16.30 часова избио је пожар који је захватио око четири хектара шуме и ниског растиња. 

У гашењу пожара учествовало је седам ватрогасаца са једним возилом и радници шумског газдинства. Пожар је угашен, а људи и објекти нису били угрожени. 

На планини Мајевици, локалитет села Подгора – Бусије, општина Лопаре, око 16.00 часова избио је пожар, који је захватио велики дио терена покривеног боровом шумом, а ватра се проширила и на подручје Федерације БиХ. 

У гашењу пожара учествовало је 13 ватрогасаца са два возила, уз помоћ мјештана. Гашење пожара било је отежано, јер је ријеч о неприступачном и минираном терену. 

Пожар је угашен синоћ у 20.30 часова, с тим да ватра која се проширила на подручје Федерације БиХ, односно Тузле, још није локализована, па је организовано дежурство на пожаришту. 

Пожар код Пољица и Дубочана, у Граду Требињу, је угашен, а ватрогасци осматрају пожариште због могућег поновног активирања. На територији Требиња тренутно нема активних пожара. 

Јуче су угашени и мањи пожари код Пађена и Љубишића.

Прњавор – сумња се у подметање

Шумски пожар у Присоју на подручју општине Прњавор успјешно је локализован и стављен под контролу, рекао је радник Шумског газдинства у Прњавору Илија Гојковић.

Он је најавио да ће радници газдинства у току дана радити на санирању пожаришта и сузбијању ватре на горућим стаблима, а биће настављена и дежурства у случају да се ватра поново активира. 

Пожар, који је избио у недјељу увече, захватио је површину од шест хектара ниског растиња. 

У понедјељак око 2.00 часа пожар је заустављен, да би се јуче поподне, усљед високих температура ваздуха и вјетра, поново разбуктао. 

Сумња се да је пожар изазвао људски фактор, односно да је подметнут.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *