РЗЗС: Спољнотрговинска размјена у првом кварталу 865,5 милиона долара

Република Српска је у првом кварталу ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 865,5 милиона долара, а покривеност увоза извозом била је 70,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику. Извоз у посматраном периоду био је 356,9 милиона долара, док је остварена вриједност увоза 508,6 милиона долара. Вриједност оствареног извоза у првом кварталу ове […]

уторак, мај 3, 2016 / 10:40

Република Српска је у првом кварталу ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 865,5 милиона долара, а покривеност увоза извозом била је 70,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Извоз у посматраном периоду био је 356,9 милиона долара, док је остварена вриједност увоза 508,6 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза у првом кварталу ове године већа је за 5,6 одсто, док је вриједност увоза мања за 9,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Српска је у првом кварталу ове године највећу вриједност извоза робе, од 70,2 милиона долара, остварила је са Италијом, затим са Њемачком од 45,28 милиона долара, те са Србијом, гдје је извезла роба у вриједности од 36,6 милиона долара.

Највећа вриједност оствареног увоз роба, од 96,8 милиона долара, била је у пословању са Србијом, затим 67,29 милиона долара са Италијом, 43,5 милиона долара са Њемачком.

Према економској групацији земаља, Српска је у првом кварталу ове године највећу вриједност извоза од 274,73 милиона долара, те увоза од 270,8 милиона долара, остварила у пословању са ЕУ.

Вриједност оствареног извоза у ЕУ у првом кварталу ове године повећана је за 13,2 одсто, а док је увоз смањен за 1,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић, која се бави истраживањем тржишта, рекла је Срни да је пад вриједност увоза посљедица стања у привреди Српске, која је увозно оријентисана, као и актуелног стања ликвидности привреде.

Према њеним ријечима, када је ријеч о производима класификованим по трговачкој дјелатности, видљив је раст извоза разних готових производа, а то су махом производи прерађивачке индустрије.

Стојадиновићева сматра да су то производи шумарства и дрвопрераде, коже, обуће и текстила, те из области гдје значајан број домаћих фирми има уговорене лон-послове са иностраним партнерима.

Она је додала да је присутан и пад пословања са Русијом, нарочито изражен кроз пад увоза и извоза минералних горива и мазива. /0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *