Руски симфонијски оркестар у Палмири одржао концерт

СИМФОНИЈСКИ оркестар музичког театра Марински из Санкт Петербуга одржао је данас концерт у амфитеатру античког града Палмире, који је у марту поново под контролом сиријских власти, након што су џихадисти уништили део те културне баштине. На концерту под називом „Молитва за Палмиру“, под управом руског диригента Валерија Гергијева, изведена су дјела Јохана Себастијана Баха и […]

четвртак, мај 5, 2016 / 23:51

СИМФОНИЈСКИ оркестар музичког театра Марински из Санкт Петербуга одржао је данас концерт у амфитеатру античког града Палмире, који је у марту поново под контролом сиријских власти, након што су џихадисти уништили део те културне баштине.

На концерту под називом „Молитва за Палмиру“, под управом руског диригента Валерија Гергијева, изведена су дјела Јохана Себастијана Баха и Сергеја Сергејевича Прокофјева пред око 400 слушалаца, међу којима су били руски војници, новинари, грађани и вјерски званичници.

Концерт је преносила руска телевизија.

„Концерт у Палимири представља солидарност људи из свијета културе према борби против тероризма“, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Други концерт у организацији сиријских власти заказан је за сутра увече.

Сиријска војска је после жестоких борби и уз помоћ савезника и руске авијације преузела крајем марта контролу над Палмиром након скоро годину дана откако су тај историјски град, који се налази на Унесковој листи свјетске културне баштине, окупирале снаге екстремистичке Исламске државе.

Палмира или „Невјеста пустиње“ позната је по остацима из римског доба, а својевремено је привлачила хиљаде туриста својим стубовима и храмом бога Бала. Од почетка сиријског сукоба у марту 2011, пљачкаши краду предмете из музеја, док су оштећени остаци древних грађевина. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *