Руски парламент забранио Американцима да усвајају руску дјецу

Горњи дом руског парламента једногласно је прихватио приједлог закона којим се забрањује Американцима да усвајају руску децу. За тај законски предлог, који сада треба да потпише предсједник Русије Владимир Путин, гласало је свих 143 присутних чланова Савјета федерације. Законом се у основи забрањује да руску дјецу усвајају америчке породице, укидају се билатерални споразуми о усвајању […]

среда, децембар 26, 2012 / 21:28

Горњи дом руског парламента једногласно је прихватио приједлог закона којим се забрањује Американцима да усвајају руску децу.

За тај законски предлог, који сада треба да потпише предсједник Русије Владимир Путин, гласало је свих 143 присутних чланова Савјета федерације.

Законом се у основи забрањује да руску дјецу усвајају америчке породице, укидају се билатерални споразуми о усвајању дјеце између двије земље и забрањује америчким агенцијама за усвајање дјеце да оперишу у Русији, пренио је Глас Америке.

Та одлука тумачи се као одмазда за недавно усвојени амерички, такозвани „закон Магницки”, којим се забрањује издавање виза и финансијске санкције руским функционерима оптуженим за кршење људских права.

Амерички закон добио је име по Сергеју Магницком, 37-годишњем руском адвокату и борцу против корупције, који је умро у затвору у Русији 2009. пошто је изнио у јавност, како га је звао, криминални ланац функционера који су утајили порез у вриједности од 250 милиона долара.

Амерички закон управљен је против руских функционера умијешаних у хапшење, мучење и убиство Магницког.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *