Руски одговор на америчке санкције: А чиме ћете ви у свемир?

Русија ће забранити Сједињеним Америчким Државама да користе њене ракетне моторе за лансирање војних сателита и одбациће захтјев САД да наставе да користе Међународну свемирску станицу после 2020. године, саопштио је данас замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин. Ова одлука Русије, одговор је на санкције на опрему високе технологије, које је Вашингтон увео Москви због украјинске […]

среда, мај 14, 2014 / 07:25

Русија ће забранити Сједињеним Америчким Државама да користе њене ракетне моторе за лансирање војних сателита и одбациће захтјев САД да наставе да користе Међународну свемирску станицу после 2020. године, саопштио је данас замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин.

Ова одлука Русије, одговор је на санкције на опрему високе технологије, које је Вашингтон увео Москви због украјинске кризе.

Русија је раније најавила да ће одговорити својим мјерама, пошто су САД прошлог мјесеца саопштиле да ће одбити лиценце за извоз свих високотехнолошких средстава, која би могла да буду од помоћи руској војсци и да ће повући већ издате лиценце.

Мјере које ће предузети Москва односиће се на моторе типа МК-33 и РД-180, којима Русија снабдјева САД, рекао је Рогозин на конференцији за новинаре.

Захлађење и у свемиру: НАСА суспедовала контакте с Русијом

„Спремни смо да испоручимо те моторе, али само под условом да они не буду искоришћени за лансирање војних сателита”, нагласио је Рогозин.

Агенција Ројтерс подсјећа да Вашингтон жели да задржи Међународну свемирску станицу, најраније до 2024, четири године дуже од предвиђеног рока.

Рогозин је, такође најавио да ће, од 1. јуна, Русија обуставити рад америчких станица ГПС на својој територији и да ће затражити разговоре с Вашингтоном о покретању сопственог система у САД, Глонаса. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *