Руски дијаманти за револуцију у индустрији?

Сибирски огранак Руске академије наука саопштио је да би огромно налазиште индустријских дијаманата, пронађено у кратеру метеорита у Сибиру, могло да покрене нову револуцију у индустрији, преносе РИА Новости. У саопштењу се наводи да у кратеру Попигај у источном Сибиру има "много хиљада милијарди карата" дијаманата, који не могу да се користе за израду накита […]

уторак, септембар 18, 2012 / 22:52

Сибирски огранак Руске академије наука саопштио је да би огромно налазиште индустријских дијаманата, пронађено у кратеру метеорита у Сибиру, могло да покрене нову револуцију у индустрији, преносе РИА Новости.

У саопштењу се наводи да у кратеру Попигај у источном Сибиру има "много хиљада милијарди карата" дијаманата, који не могу да се користе за израду накита већ само у технолошке сврхе.

Ово откриће превазилази све до сада познате свјетске залихе конвенционалних дијаманата.

Према ријечима директора Института за геологију и минерале у Новосибирску Николаја Покиленка, сибирски дијаманти имају другачије молекуларне форме угљеника, због чега су двоструко тврђи од конвенцијалних дијаманта и имају изванредан индустријски потенцијал.

Покиленко је увјерен да би то могло да доведе до праве револуције у више индустријских грана, али да неће пореметити класично тржиште дијаманата, јер ови дијаманти не могу да се користе за израду накита.

Дијаманте су у метеорском кратеру пронашли совјетски научници још седамдесетих година прошлог вијека, али никада нису екслоатисани, јер се тада сматрало да су синтетички дијаманти бољи за индустријску употребу.

До распада Совјетског Савеза налазиште се водило као државна тајна, иако су залихе дијаманата процијењене на 3.000 година.

Покиленко тврди да је до сада незабележена тврдоћа дијаманата посљедица изузетно високе температуре, која је настала приликом експлозије до које је дошло у тренутку када је метеорит ударио у земљу пре 35 милиона година и направио кратер широк 100 километара.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *