Руске снаге заузеле поморску базу Феодосија на истоку Крима

Руске снаге су рано јутрос заузеле поморску базу „Феодосија“ на истоку Крима, једну од ретких на којој се вијорила само украјинска застава после припајања тог полустрва Русији.  Како наводе агенције, украјински војници у бази нису били наоружани, а приликом заузимања чули су се пуцњи. Руска застава је сада постављена на најмање 190 војних објеката на […]

понедељак, март 24, 2014 / 10:15

Руске снаге су рано јутрос заузеле поморску базу „Феодосија“ на истоку Крима, једну од ретких на којој се вијорила само украјинска застава после припајања тог полустрва Русији.

 Како наводе агенције, украјински војници у бази нису били наоружани, а приликом заузимања чули су се пуцњи. Руска застава је сада постављена на најмање 190 војних објеката на Криму.

Владислав Селезњов, портпарол украјинских снага на Криму, каже да су Руси на силу упали у "Феодосију" и да су у акцији учествовали и хеликоптери.

Тачан број украјинских војника у тој бази није познат. Међутим, према речима једног од припадника украјинског батаљона, кога цитира Ројтерс, нешто мање од половине војника из базе намерава да остане на Криму и придружи се руским снагама.

Остали, наводно, желе да оду у централну Украјину и надају се да би могли да понесу и сву опрему са собом.

У међувремену, више области Крима остало је без струје, после чега је први потпредседник владе Крима Рустам Темиргалијев изјавио да је Украјина за 50 одсто смањила снабдевање тог полуострва електричном енергијом.

Струја је, како преноси Франс прес, нестала и у главном граду, Симферопољу, где људи користе батерије и екране мобилних телефона да би осветлили пут.

О ситуацији у Украјини разговараће се у Хагу, на самиту лидера седам најбогатијих земаља света – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Канаде и Јапана.

На самиту би требало да се расправља о томе како да се спроведе додатни притисак на Москву због припајања Крима Русији и какву би то цену могло да има по земље запада.

Један од дипломата Европске уније, инсиситирајући на анонимности, рекао је да је Г8, чији је члан и Русија – мртав, само што то нико не жели да изговори јавно, пренео је Ројтерс.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *