Руска рубља најјснажнија валута у 2016. години

Очекује се да ће руска рубља ову годину завршити као једна од најјачих валута у свијету, будући да је само бразилски реал забиљежио бољи курс према долару од руске валуте.

уторак, децембар 27, 2016 / 09:58

Очекује се да ће руска рубља ову годину завршити као једна од најјачих валута у свијету, будући да је само бразилски реал забиљежио бољи курс према долару од руске валуте.

Растуће цијене нафте и све веће интересовање страних улагача, упркос санкцијама, главни су разлози опоравка рубље, пише Раша тудеј.

Руска валута је ове године ојачала према долару за 17 одсто, у чему ју је само мало надмашио бразилски реал који је порастао за више од 17 процената према “зеленој новчаници”.

Рубља је имала тежак први мјесец у 2016. години, када је нафта пала на 27 долара по барелу, при чему је њена вриједност према долару потонула на најнижи ниво икада од 82 рубље за долар.

Са стабилизацијом цијене нафте, курс руске валуте се вратио на 60,40 рубаља за долар у децембру ове године. Данас се рубља трговала на нивоу од 60,80 за долар, и 63,60 за евро, што је у оба случаја близу 18-мјесечног највишег нивоа.

“Региструјемо ове године активан улазак странаца на тржиште рубље и куповину обвезница деноминованих у рубљама, с обзиром на позитиван тренд јачања рубље и узимајући у обзир добре приносе тих обвезница”, рекао је руски министар финансија Антон Силуанов.

Од почетка године, удио страних купаца руских савезних обвезница (тзв. ОФЗ) порастао је за више од пет одсто, на готово 27 процената.

Руско тржиште акција такође је забиљежило добре резултате. Индекс Московске берзе за трговање у рубљама, МИЦЕX, порастао је за 24 одсто у овој години, премашујући многе рекордне нивое, док је РТС индекс деноминован у доларима био још успјешнији са скоком од 49 процената од јануара до децембра 2016.

Према мишљењу многих аналитичара, избор Доналда Трампа за председника САД-а такође отвара значајне могућности за инвестирање у Русију, пошто се предвиђа побољшање веза између Москве и Вашингтона под Трамповом администрацијом, наводи Раша тудеј.  

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *