Руска црква опростила хулиганкама, али нека их у затвору

Руска православна црква опростила је чланицама панк бенда Пуси Рајот које су осуђене за хулиганизам и послате у затвор пошто су у цркви извеле панк молитву за спасење од Владимира Путина, поручила су два руска клерика. Игуман Сретенског манастира у Москви Тихон Шевкунов, за кога постоји раширено вјеровање да је лични духовни саветник руског предсједника […]

недеља, август 19, 2012 / 10:07

Руска православна црква опростила је чланицама панк бенда Пуси Рајот које су осуђене за хулиганизам и послате у затвор пошто су у цркви извеле панк молитву за спасење од Владимира Путина, поручила су два руска клерика.

Игуман Сретенског манастира у Москви Тихон Шевкунов, за кога постоји раширено вјеровање да је лични духовни саветник руског предсједника Владимира Путина, данас је на државној телевизији рекао да је црква опростила панкеркама наступ који су прошлог фебруара извеле у Катедрали Христа Спаситеља у Москви.

„Повремено је било оптужби да им црква не прашта”, рекао је Шевкунов. „Јесмо им опростили, још на самом почетку. Али би друштво и влада требало да спречавају такве поступке”.

Са њим се сложио Протојереј Максим Козлов, који је на државној телевизији изразио наду да ће се младе жене и њихове присталице промијенити.

„Ми се само молимо и надамо да ће те младе жене и сви ти људи који вичу пред зградом суда, који чине светогрђе не само у Русији већ и другим земљама, схватити да су њихови поступци страшни”, рекао је он. „И упркос томе, црква тражи милост у границама закона”.

Оба клерика подржала су одлуку суда да кривично гони чланице бенда Пуси Рајот, упркос осудама из цијелог свијета по којима је њихов случај нефер. Владе, међу којима САД, Британије, Француске и Немачке осудиле су њихове пресуде као несразмјерне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *