Русија разочарана одласком Кофи Анана

Москва је разочарана одласком Кофија Анана са функције специјалног представника УН и Арапске лиге за Сирију, рекао је данас руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин.  Чуркин је рекао новинарима да Москва схвата да је то његова одлука и да жали што се одлучио за тако нешто. Он је додао да је Русија подржавала Ананове напоре. […]

петак, август 3, 2012 / 08:13

Москва је разочарана одласком Кофија Анана са функције специјалног представника УН и Арапске лиге за Сирију, рекао је данас руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин.

 Чуркин је рекао новинарима да Москва схвата да је то његова одлука и да жали што се одлучио за тако нешто. Он је додао да је Русија подржавала Ананове напоре.

Истичући да има још мјесец дана до Анановог одласка са функције, Чуркин је изразио наду да ће то вријеме бити што је ефикасније могуће искориштено под овако тешким околностима.

Анан је новинарима у Женеви рекао да је "упирање прстом и називање разним именима" у 15-чланом Савјету безбједности УН један од разлога због које је донио одлуку да не продужи мандат.

"Свијет је пун лудих људи попут мене. Немојте се изненадити уколико генерални секретар УН Бан Ки Мун буде могао да пронађе некока ко ће боље радити овај посао од мене. Можда постоје други планови, различити приступи који могу боље функционисати", рекао је Анан.

Он каже да у овој фази пажња треба да буде усмјерена на политичку транзицију што значи да ће сиријски предсједник Башар ал Асад морати да оде са власти раније или касније.

Анан је сугерисао да су стално наоружавање свих страна у сукобу и застој у Савјету безбједносту нарушили његову способност да и даље покушава да оствари дипломатско ријешење сукоба.

Дипломате из Савјета безбједности говориле су да су САД и арапске земље у протеклих неколико седмица биле све више фрустриране Анановом упорном посвећеношћу дипломатији у вријеме када су они сматрали да су сви путеви за дијалог са Асадом исцрпљени.

Портпарол генералног секретара УН Мартин Несирски одбио је да коментарише ко би могао замијенити Анана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *