Русија: Поштују нас, а неки се и плаше

Двије трећине Руса вјерује да остатак свијета поштује и страхује од њихове земље, резултати су најновије студије руске државне агенције „Фондација јавног мњења“. Од 1.500 испитаника, 61 одсто каже да је Русија поштована у цијелом свијету, док 63 одсто сматра да свијет још страхује од некадашње хладноратовске супер силе, у односу на 28 одсто који […]

уторак, децембар 11, 2012 / 09:14

Двије трећине Руса вјерује да остатак свијета поштује и страхује од њихове земље, резултати су најновије студије руске државне агенције „Фондација јавног мњења“.

Од 1.500 испитаника, 61 одсто каже да је Русија поштована у цијелом свијету, док 63 одсто сматра да свијет још страхује од некадашње хладноратовске супер силе, у односу на 28 одсто који сматрају да Русију нико не поштује и 27 одсто који сматрају да нико од ње не страхује.

Око 48 одсто испитаника вјерује да је глобални став према Русији "генерално добар", док 34 одсто сматра да је негативан, пренијела је агенција РИА Новости.

Испитаници су подијељени око тога да ли се однос према Русији побољшава – 32 одсто вјерује да се поправља, док 11 одсто вјерује да се ситуација погоршава, а 42 одсто не види промјене.

Међутим, 48 одсто је убијеђено да глобални утицај Русије расте, у односу на седам одсто који сматрају супротно и 32 одсто који не виде промјене у том смислу.

Русија је, према истраживањима агенције Галуп, између 2007. и 2012. године најмање популарна земља на свијету.

Према посљедњем истраживању у априлу, Русија је добила позитивне оцјене од 28 испитаника, у односу на Њемачку, која је добила подршку од 47 одсто.

Ово истраживање обухватило је 135 земаља, укључујући Кину, Британију и САД. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *