Русија: Нисмо ушли у јеменски сукоб, као што су амерички сателити

Званични представник Министарства иностраних послова Русије Александар Лукашевич изјавио је данас да се Русија не меша у унутарјеменску кризу, називајући апсурдним изјаве да су руски авиони у Јемен одвезли оружје за шитске побуњенике, пренеле су руске агенције. „Уколико су те вијести тачне, те апсурдне, неодговорне и провокативне изјаве једва да и заслужују коментар”, рекао је […]

недеља, април 5, 2015 / 17:01

Званични представник Министарства иностраних послова Русије Александар Лукашевич изјавио је данас да се Русија не меша у унутарјеменску кризу, називајући апсурдним изјаве да су руски авиони у Јемен одвезли оружје за шитске побуњенике, пренеле су руске агенције.

„Уколико су те вијести тачне, те апсурдне, неодговорне и провокативне изјаве једва да и заслужују коментар”, рекао је Лукашевич, коментаришући медијске извјештаје о томе да је министер спољних послова Јемена Ријад Јасин оптужио Русију за испоруке оружја и за покушаје одвођења тим летјелицама за евакуацију бившег предсједника Алија Абдуле Салеха.

„Русија се у сложеним условима бави евакуацијом из Јемена својих грађана и грађана многих других земаља, између осталог и оних које улазе у антихутску коалицију”, рекао је представник званичне Москве а преноси ТАС С.

Русија не дозвољава било какво мијешање у конфликт у Јемену, рекао је Лукашевић, препоручујући Јасину – који се према руским информацијама налази у иностранству, да се не бави „опасним фантазирањем”, већ олакшавањем патњи цивилног становништва.

Лукашевич је поновио да је потребно спровести руску иницијативу о успостављању „хуманитарне паузе” у ваздушним нападима авијације земаља Персијског залива како би се омогућило допремање хуманитарне помоћи и евакуација цивила.

Ројтерс је раније данас јавио да су авиони наставили да током протекле ноћи једанаести дан заредом бомбардују главни град Сану, упркос позивима Русије и Црвеног крста да се сукоби привремено зауставе.

Насиље у тој земљи нагло се појачало када је 26. марта Саудијска Арабија и њена коалиција започела ваздушне нападе, како би зауставила напредовање шитских побуњеника познатих као Хути, који су приморали јеменског предсједника Абдрабуа Мансура Хадија да напусти земљу.

Са једне стране се воде жестоке борбе Хута и милиција лојалних предсједнику Хадију, док са друге стране јеменски огранак Ал-каиде осваја све веће дијелове Јемена и проширује свој утицај у земљи захваћеној хаосом, оцјењују агенције. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *