Русија не придаје пажњу замјеркама Савјета Европе

Русија „неће придавати пажњу депласираним” замјеркама Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПС СЕ) о поштовању демократије и људских права, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. ПС СЕ усвојила је у уторак резолуцију којом се од Русије тражи боље поштовање демократије и људских права и позива на моментано ослобађање чланица панк групе „Пуси Рајот”, осуђење на […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 13:08

Русија „неће придавати пажњу депласираним” замјеркама Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПС СЕ) о поштовању демократије и људских права, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

ПС СЕ усвојила је у уторак резолуцију којом се од Русије тражи боље поштовање демократије и људских права и позива на моментано ослобађање чланица панк групе „Пуси Рајот”, осуђење на по двије године затвора због хулиганизма и изазивања вјерске мржње.

„Сматрамо да су ове формулације и позиви депласирани и наравно, нећемо им придавати пажњу”, казао је Путинов портпарол.

Разматрање ситуације у Русији, у оквиру Савјета Европе, изазвало је жестоке реакције Москве.

Нацрт „препорука” Комитета министара СЕ којима се тражи од Русије да поштује своје обавезе преузете чланством у тој паневропској организацији, није усвојен јер није добио потребну двотрећинску већину.

Председник Доњег дома руског парламента Думе Сергеј Наришкин отказао је посету Стразбуру и говор у ПС СЕ, осуђујући „русофобичне” тенденције у тој скупштини.

Русија је изразила задовољство због „побједе здравог разума” пошто је на крају усвојена само резолуција, а не и препоруке.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *