Русија: Ко користи страни софтвер, нема му пословања са државом

Предсједник Русије, Владимир Путин, упозорио је руске технолошке компаније да ће остати без државних наруџбина уколико се не преоријентишу на домаћи софтвер.

уторак, септембар 12, 2017 / 13:11

Будући да се показало да су амерички програми и оперативни системи удједно и средства за шпијунажу, што је потврђено Сноуденовим и Викиликсовим открићима, сасвим оправдана Путинова оцјена да кориштење страног софтвера представља ризик за националну кибернетичку безбједност. Путин је казао да у одређеним областима државне институције не могу да раде са компанијама које користе страни софтвер јер то представља ризик за националну ИТ безбједност.

“Што се тиче сигурности, постоје ствари које су критично важне за државу, за одржавање живота у одређеним секторима и регионима”, казао је Путин на састанку са руским произвођачима технологије.

“Иако у тим размјерама користите такав хардвер и софтвер, онда ће вам у неким подручјима држава неизбјежно рец́и: Знаш, не можемо то купити, јер ће негдје притиснути дугме, а све ће се срушити”, навео је Путин. “Зато то имајте на уму.”

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *