Русија – 40 милиона људи живи на селу

У Русији 40 милиона људи живи на селу. Држава последњих година спроводи програм „Социјални развој села“, у оквиру кога је уложено готово 5 милијарди долара на име побољшања услова руралног живота.  Прошле недеље је премијер Дмитриј Медведев одржао савјетовање на тему социјалног развоја села. Савјетовање о насушним проблемима сеоске средине (а у Русији на селу […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 08:35

У Русији 40 милиона људи живи на селу. Држава последњих година спроводи програм „Социјални развој села“, у оквиру кога је уложено готово 5 милијарди долара на име побољшања услова руралног живота.

 Прошле недеље је премијер Дмитриј Медведев одржао савјетовање на тему социјалног развоја села. Савјетовање о насушним проблемима сеоске средине (а у Русији на селу живи око 40 милиона становника) предсједник владе је одржао у селу Шумејка у Саратовској области.

Последњих година у Русији се остварује програм „Социјални развој села“. У току реализације овог програма у село је уложено 150 милијарди рубаља (4,74 милијарде долара) на име побољшања услова становања, снабдјевања гасом и водом, као и изградње образовних и спортских институција. „Изграђено је 6 милиона квадратних метара стамбеног простора. Готово половину од тога чине станови за младе породице и стручњаке“, подсјетио је предсједник владе. „Почетком 2000-их је у земљи било 73 региона са депопулацијом села, а 2011. се њихов број смањио на 54“, подвукао је министар пољопривреде Николај Фјодоров. Он је обећао да ће се у оквиру новог програма за социјални развој села финансирање из федералног буџета од 2013. повећати за 9 милијарди рубаља, а до 2020. ће постепено достићи 19,2 милијарде годишње.

Премијер је отворено рекао да ће наредних година ситуација са буџетом бити тешка због кризе у свијетској економији. „Али и у тако тешкој ситуацији наш програм социјалног развоја села за период 2013-2015, супротно ранијем обичају, није умањен ни за једну рубљу, јер нам је то приоритет“, потврдио је Медведев.

Дмитриј Медведев је навео неколико актуелних приоритета на селу. „Први задатак се тиче изградње модерних станова чија је цјена приступачна“, истакао је он. У току 2012. ће бити стављено на располагање 860 хиљада квадратних метара стамбеног простора. Присутни су се пожалили премијеру да се земља на селу често користи неефикасно, и да је стичу они који немају намеру да је обрађују.

Путеви су и даље критичан проблем села. Ове године је у плану изградња 600 km сеоских путева. „То је кап у мору“, изјавио је Медведев.

Трећи задатак је развој здравствене заштите на селу. Премијер сматра да је у том погледу корисно држати се принципа „разумног задовољавања потреба“, по коме је предвиђено да на селу буду обезбјеђене неопходне медицинске услуге које би биле довољне у већини случајева, а у захтјевнијим случајевима би потребну медицинску помоћ пружали обласни центри или медицинска савјетовалишта путем телефона. У селима обавезно треба да постоје школе, увјерен је премијер: „Ако постоји школа, постоји и село. Чим нема школе, село одумире.“ На крају су поменута још два задатка: развој културних институција и стварање нормалних услова за бављење спортом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *