Руси троше дуван више од осталих

Руси су највећи корисници дувана у свијету, у просјеку, они пуше по 18,5 цигарета дневно. Амерички медицински часопис „Ланцет“ наводи да у Русији пуши више од 13 милиона жена. Према тим показатељима, Рускиње полако сустижу Американке – тамо пуши скоро 19,56 милиона жена. Министарство здравља Русије припремило је закон против пушења.Пројекат предвиђа велико пооштравање мјера […]

петак, август 24, 2012 / 12:29

Руси су највећи корисници дувана у свијету, у просјеку, они пуше по 18,5 цигарета дневно. Амерички медицински часопис „Ланцет“ наводи да у Русији пуши више од 13 милиона жена.

Према тим показатељима, Рускиње полако сустижу Американке – тамо пуши скоро 19,56 милиона жена.

Министарство здравља Русије припремило је закон против пушења.Пројекат предвиђа велико пооштравање мјера против продаје и потрошње дувана – од ограничавања пушења на јавним мјестима до забране рекламе и спознорства дуванских компанија.

Међутим, неколико дана касније документ је враћен у ресор са захтјевом да се прераде „нијансе“. Министарство здравља истиче да су примједбе чисто техничке и да ће до 1. новембра оне бити ријешене.

Проблем је у томе, наводе руски медији, што је дувански лоби веома јак.

Дуванска индустрија је могла да организује врло снажан отпор преко читавог низа министарстава која нису ресорна – Министарства културе, пољопривреде, економског развоја…

Једна од тачака Нацрта закона предвиђа увођење минималне малопродајне цијене цигарета. Такође се предлаже скоро 50-одстотно увећање акциза на дуван.

Тако ће се цијена дуванских производа у Русији приближити европској – од два до пет евра. Сада, скреће пажњу Министарство здравља, акцизе износе око четврт евра, што чини цигарете више него доступним.

Ипак, Министарство финансија такво нагло повећање не подржава и предлаже да се оно до 2014. буде свега до 0,5 евра.

Колико је јак дувански лоби у Русији, показује податак да ни једна ефикасна мјера против пушења није била усвојена.

Руско тржште је друго послије Кине по обимима продаје продукције дуванских компанија, зато се оне за њега боре свом снагом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *