Руси припремају хиперзвучно оружје

Русија завршава израду хиперзвучног наоружања – експерти истичу да хиперзвучне ракете могу постићи невјероватну брзину, која десет и више пута премашује брзину звука /1200 км/час/. То је ударно наоружање. Није противаздухопловно, а није ни противракетно. Такво наоружање се не разрађује за противракетну одбрану, него за продор кроз њу. Његова предност је у великој брзини. Уколико […]

среда, мај 15, 2013 / 09:05

Русија завршава израду хиперзвучног наоружања – експерти истичу да хиперзвучне ракете могу постићи невјероватну брзину, која десет и више пута премашује брзину звука /1200 км/час/.

То је ударно наоружање. Није противаздухопловно, а није ни противракетно. Такво наоружање се не разрађује за противракетну одбрану, него за продор кроз њу.

Његова предност је у великој брзини. Уколико се разрађује наоружање сличне врсте, онда је мало вјероватно да ће неко моћи да изврши контролу пуњења његових бојевих глава.

Ово наоружање ће имати такву кинетичку енергију, која, у принципу, омогућава да ракета не буде опремљена нуклераниим, па чак и конвенционалним пуњењем, него је за ликвидацију циља довољна управо њена ударна енергија.

Програм израде хиперзвучног наоружања биће развијен у Русији до љета ове године.

У његовом развоју учествује више од 60 предузећа. На хиперзвучним ракетама се радило још у СССР-у. Почевши од 2009. године настављена су истраживања у овој области, која је наручило Министарство одбране Русије.

Ријеч је о цјеловитом намјенском програму израде хиперзвучног наоружања. Водећа организација у овом послу је корпорација "Тактичко ракетно наоружање".

Разрада хиперзвука у Русији није ништа принципијелно ново, јер су радови вођени још у прошлом вијеку.

Познато је да и САД воде разраде у области хиперзвучног наоружања и пред њима то отвара перспективу израде мултифункционалне ракете до 2015-2018. године.

Војни стручњаци објашњавају да данас појединачни елементи наоружања не могу имати никакву улогу на ратишту. На примјер, авион без такве ракете има мање могућности него када је има у наоружању.

А ракета без платформе за лансирање такође нема никакав потенцијал уколико се не може лансирати са далеколетних бомбардера или подморнице.

Развој ове области пружа могућност стварања система наоружања са принципијелно новим особинама.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *