Руси праве нуклеарне батерије

Први прототип новог нуклеарног система за напајање, такозвана нуклеарна батерија, појавиће се у Русији до 2017. године, изјавио је директор Рударско-хемијског комбината у саставу „Росатома” Петар Гаврилов, а преноси „ТАСС”. Овакав систем за напајање на основу извора бета зрачења изотопа никла-63 може да снабдјева енергијом електронске уређаје скоро 50 година. Нови уређај користиће се у […]

понедељак, јул 6, 2015 / 15:50

Први прототип новог нуклеарног система за напајање, такозвана нуклеарна батерија, појавиће се у Русији до 2017. године, изјавио је директор Рударско-хемијског комбината у саставу „Росатома” Петар Гаврилов, а преноси „ТАСС”.

Овакав систем за напајање на основу извора бета зрачења изотопа никла-63 може да снабдјева енергијом електронске уређаје скоро 50 година. Нови уређај користиће се у различитим подводним системима, медицини, космичкој и одбрамбениј индустрији, а у перспективи и у транспортној индустрији.

„Већ смо направили мете. У Жељезногорску смо већ произвели никл-62, а у октобру планирамо да уградимо мете у реакторе, за шта ће нам бити потребно око годину дана. До 2017. године ће се појавити први прототип батерије”, рекао је Гаврилов.

Још једна предност нуклеарне батерије у односу на традиционалне је мала тежина и величина. Осим тога, она је еколошки безбједна и безопасна за људе.

„Наши специјалисти су били у Швајцарској и њихови љекари су веома заинтересовани овим изумом који се може корисити за песмејкере”, истакао је Гаврилов, подсјећајући да песмејкери сада имају батерије чији је рок трајања око 10 година.

Он је додао да је нова батерија привукла пажњу и космичке индустрије, првенствено за напајање сателита. Према његовим ријечима, ова направа је за сада веома скупа, због чега је рано говорити о индустријској производњи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *