Руси послали експрес до свемирске станице

Руска свемирска летјелица са три члана посаде лансирана је данас у Казахстану, на најбржем путовању са људском посадом до Међународне свемирске станице. Умјесто два дана путовања, колико је летјелици Сојуз до сада требало, астронаути Американац Крис Кесиди и Руси Павел Виноградов и Александер Мисуркин требало би да на станицу стигну за нешто мање од шест […]

петак, март 29, 2013 / 10:18

Руска свемирска летјелица са три члана посаде лансирана је данас у Казахстану, на најбржем путовању са људском посадом до Међународне свемирске станице.

Умјесто два дана путовања, колико је летјелици Сојуз до сада требало, астронаути Американац Крис Кесиди и Руси Павел Виноградов и Александер Мисуркин требало би да на станицу стигну за нешто мање од шест сати, пренио је АП.

Тројац се "брзо креће ка Међународној свемирској станици", рекао је портпарол НАСА Џош Бајерли и додао да све протиче добро.

Нови маневар већ су успјешно тестирала три руска теретна брода, који су допремили намирнице на станицу, али је ово први пут да овако кратак пут прелази летјелица са људском посадом.

Виноградов је на конференцији за новинаре у Бајконуру прије лансирања рекао да ће пут до станице бити тако кратак, да би посада могла да понесе сладолед својим колегама који се тамо сада налазе и да се он не би истопио.

Виноградов је, такође, рекао да ће краћи лет смањити умор посаде која ће бити у доброј форми за пристајање на Међународну свемирску станицу.

Руски свемирски званичници су рекли да је дуже путовање је било неопходно када је станица била у нижој орбити неопходној за шатл летове.

Пошто су они окончани, станица је подигнута са 350 на 400 километара, чиме су омогућена краћа путовања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *