Руси направили вакцину која неутралише посљедице радијације

МОСКВА – Јединствену вакцину, која неутралише утицај радијације на живи организам, смислили су руски научници из Владикавкаског научног центра РАН, а користиће се највjероватније за спасиоце који су помагали у несрећи у Фукушими у Јапану. За вакцину, која је у завршној фази испитивања, заинтересовани су и јапански стручњаци јер овај препарат дjелује у случају да […]

среда, март 23, 2011 / 21:30

МОСКВА – Јединствену вакцину, која неутралише утицај радијације на живи организам, смислили су руски научници из Владикавкаског научног центра РАН, а користиће се највjероватније за спасиоце који су помагали у несрећи у Фукушими у Јапану.

За вакцину, која је у завршној фази испитивања, заинтересовани су и јапански стручњаци јер овај препарат дjелује у случају да концентрација радијације у ваздуху буде чак хиљаду пута већа од дозвољене норме, пренио је Глас Русије. По ријечима начелника одјељења за биотехнологију Владикавкаског центра професора Вјачеслава Малијева, вакцина је рађена у сарадњи са националном аерокосмичком агенцијом САД и испитивање је у завршном стадијуму.

Научним испитивањима из Сјеверне Осетије радиобиолози НАСА су се прикључили 2006. године, послије експерименталног поређења руске и америчке вакцине. Експерименталне животиње су добијале дозу зрачења, након које не би могле да преживе више од недељу дана. Оне вакцинисане америчким средством угинуле су четвртог дана, а животиње које су добиле руски препарат су преживјеле. Два мјесеца касније у њиховим организмима нису откривени било какви поремећаји.

Следеће фазе испитивања вакцине, како на животињама, тако и на људским ћелијама врше се заједнички и потврђују дјелотворност препарата.

Вакцина дјелује у случају прекорачења дозвољене норме радијације од преко хиљаду пута, тврде научници из Владикавказа, али засад нема ријечи о њеној клиничкој примјени.

Разрада и испитивање препарта за лијечење болести, изазваних радијацијом, код којих се разара ткиво на нивоу ДНК, обично трају годинама, каже руководилац лабораторије Сверускогцентра за ургентну и радијацијску медицину МВС Русије Волдемар Тарита: „Међу најједноставнијим и најприступачнијим средствима, који смањују степен утицаја радијације на човјека су препарати јода, који чувају штитну жлијезду. Али, у случају нормалног радијацијског утицаја, истиче стручњак, не треба се бавити само лијечњем лијековима и адитивима, који садрже јод. Њихова прекомјерна доза доводи до негативних посљедица: алергије, копривњаче, грознице и различитих дерматитиса. За превентиву је довољно јести, на примјер, морски купус. По ријечима Волдемара Тарите, након повратка у домовину сви руски спасиоци, који су радили у Јапану, биће прегледани посебним апаратима Сверуског центра за ургентну и радијацијску медицину МВС у Санкт-Петербургу: „Имамо један спектометар за мјерење озрачености човјека – то је велика метална комора, у којој се одређује присуство радијацијских материја у организму. Сад чекамо наше спасиоце који раде у Јапану. Пошто они удишу тај ваздух у њихов организам може нешто да доспије. Због тога ће бити прегледани код нас и ми ћемо пазити на то да у њиховим организмима све буде чисто”.

Данас у Јапану, у областима који су настрадали у земљотресу и цунамију, ради преко 150 руских спасилаца. Они су до сада прегледали преко 100 квадратних метара територије и извукли из рушевина112 тијела погинулих.

Концентарција радијације у реону гдје раде руски спасиоци износи 0,3-0,4 микросиверта на сат, што је испод дозвољене вриједности и, до сада, за све вријеме њиховог рада, ниво радијације није премашио максимало дозвољену концентрацију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *