Руси ће тражити укидање трибунала у Хагу

Руско министарство спољних послова осудило је одлуку Хашког трибунала да ослободи Рамуша Харадинаја и процес против њега у том суду означило као скандалозан. Москва је најавила да ће затражити прекид рада Хашког трибунала, у складу са раније усвојеном резолуцијом Савјета безбједности УН. Процес против Харадинаја вођен је у скандалозним околностима, саопштило је руско министарство, уз […]

субота, децембар 1, 2012 / 23:30

Руско министарство спољних послова осудило је одлуку Хашког трибунала да ослободи Рамуша Харадинаја и процес против њега у том суду означило као скандалозан.

Москва је најавила да ће затражити прекид рада Хашког трибунала, у складу са раније усвојеном резолуцијом Савјета безбједности УН.

Процес против Харадинаја вођен је у скандалозним околностима, саопштило је руско министарство, уз оцјену да су "први пут у историји међународног правосуђа свједоци подвргавани застрашивању, а често су и физички елиминисани".

"Све се то обављало у атмосфери потпуног безакоња и попустљивости међународних представника на Косову", додаје се у саопштењу.

Руска Федерација је више пута указивала Савјету безбједности УН на недопустиву ситуацију у вези са тим и другим процесима у Хашком трибуналу и захтјевала одлучну акцију да би се изразила одговорност за погибију људи и осигурала ефикаснија заштита свједока на Косову.

Нажалост, ти апели су блокирани, под изговором да нису сврсисходни и да представљају мјешање у тобоже објективан рад трибунала у Хагу, истиче руско министарство.

Такође, указује и да је ослабађајућа пресуда Харадинају у Хашком трибуналу, заједно са недавним ослобађењем двојице хравтских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, "још један доказ двоструких арашина у раду тог суда, када се не кажњавају лица оптужена за преступе против човјечности и ратне злочине".

Руско министарство изражава незадовољство радом Хашког трибунала, уз напомену да "утврђени рок за рад тог органа (СБ УН) истиче и да је Русија одлучна у намјери да се даља активност Трибунала оконча у року који је утврђен резолуцијом 1966 усвојеном у СБ УН 2010. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *