Румунски Чађо поднио оставку због притисака

Румунски министар унутрашњих послова Јоан Рус поднио је оставку на ову функцију због, како је навео, неприхватљивих притисака. "Поднио сам оставку због моје части“, изјавио је новинарима Рус, члан владајуће коалиције Социјал-либералне партије у Букурешту. Он је навео да је био под притиском политичара из свих партија укључујући и из његове коалиције. "Сматрамо да смо […]

понедељак, август 6, 2012 / 13:13

Румунски министар унутрашњих послова Јоан Рус поднио је оставку на ову функцију због, како је навео, неприхватљивих притисака.

"Поднио сам оставку због моје части“, изјавио је новинарима Рус, члан владајуће коалиције Социјал-либералне партије у Букурешту.

Он је навео да је био под притиском политичара из свих партија укључујући и из његове коалиције.

"Сматрамо да смо организовали овај референдум на задовољавајуће добром нивоу", рекао је Рус, коментаришући бројне критике и притиске због организовања референдума на основу неисправног списка бирача.

Русова одлука долази у вријеме када је Уставни суд одгодио доношење одлуке о валидности референдума о смијењивању предсједника Трајана Басескуа и затражио од владе да до 31. августа достави актуализоване бирачке спискове.

Басеску ће морати да чека до 12. септембра, када ће бити коначно донесена одлука да ли ће остати предсједник, а до тада ће вршилац дужности шеФа државе бити и даље Крин Антонеску.

Уставни суд је послије референдума за смјењивање Басескуа добио више жалби да спискови на основу којих се гласало нису исправни и да не представљају реалан број румунских грађана.

Референдум за смјењивање Басескуа одржан 29. јула није успио,јер према закону, који се први пут примјенио у Румунији, није гласало више од 50 одсто цјелокупног бирачког тијела.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *