Рудник Сасе: испуњен план екслпоатације

Рудник олова и цинка Сасе код Сребренице већ је реализовао овогодишњи план експлоатације од 240.000 тона ровне руде, док је за наредну годину планирано повећање обима експлоатације на 280.000 тона, рекао је данас технички директор Рудника Александар Петрић. Петрић је навео да би експлоатација 280.000 тона руде требало да буде годишњи стандард у наредном периоду, […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 14:52

Рудник олова и цинка Сасе код Сребренице већ је реализовао овогодишњи план експлоатације од 240.000 тона ровне руде, док је за наредну годину планирано повећање обима експлоатације на 280.000 тона, рекао је данас технички директор Рудника Александар Петрић.

Петрић је навео да би експлоатација 280.000 тона руде требало да буде годишњи стандард у наредном периоду, који ће гарантовати успјешно пословање и развој ове фирме, те омогућити додатно запошљавање још 30 до 40 радника.

На свечаности поводом обиљежавања крсне славе Рудника – Свете Варваре, Петрић је рекао да је већ потписан уговор са бугарском компанијом "КЦМ" о испоруци комплетне количине рудних концентрата олова и цинка које ће произвести Рудник Сасе у наредној години.

Тај уговор, каже Петрић гарантује успјешно пословање и реализацију инвестиционих планова предузећа.

Петрић је рекао да је Рудник у овој години повећао број запослених са 454 на 512 радника, односно да је у радни однос примљено 58 нових радника без икаквих подстицајних мјера.

"У овој години, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, урадили смо програм преквалификације и доквалификације за рударска занимања, а лиценцу за те дјелатности добило је неколико средњих школа у Српској", рекао је Петрић.

Петрић је рекао да је ове године за куповину опреме и осавремењавање лабораторије уложено четири милиона КМ.

Директор Рудника олова и цинка Сасе Јелена Петрић рекла је да рудник, који послује као Радна јединица компаније "Грос" из Градишке и запошљава 512 радника, успјешно реализује своје планове.

Крсна слава Рудника олова и цинка Сасе обиљежена је ломљењем славског колача у манастиру Свете Тројице у Сасама и уручивањем награда најбољим рударима.

Свечаним ручком и уручивањем награда петорици запослених, Дан рудара је данас обиљежен и у Руднику боксита у Сребреници, који запошљава 45 радника.

У овом колективу врше припреме за стварање услова за покретање јамске експлоатације боксита из лежишта Костури, у којем су процијењене залихе од пет милиона тона руде боксита.

"Када се покрене јамска експлоатација овај рудник ће имати потребу да запосли нових сто радника", речено је Срни у овом предузећу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *