Рубља од најгоре постала најбоља валута у свијету

Руска валута рубља је у прва три мјесеца 2015. године прешла из категорије најгорих у најбоље валуте на свијету, преваривши чак и најпоузданије аналитичаре у њиховим предвиђањима, оцјењује њујоршка агенција Блумберг. Суноврат цијена нафте на најнижи ниво за посљедњих шест година и смањење каматних стопа су, као ранији узрочници слабљења рубље, пали сада у други […]

петак, април 10, 2015 / 11:29

Руска валута рубља је у прва три мјесеца 2015. године прешла из категорије најгорих у најбоље валуте на свијету, преваривши чак и најпоузданије аналитичаре у њиховим предвиђањима, оцјењује њујоршка агенција Блумберг.

Суноврат цијена нафте на најнижи ниво за посљедњих шест година и смањење каматних стопа су, као ранији узрочници слабљења рубље, пали сада у други план, док је прекид ватре у Украјини постао кључни фактор од утицаја на опоравак руске валуте, наводи Блумберг.

„Ниједна од мојих прогноза у погледу рубље се није остварила“, изјавио је директор сектора за трговинске операције московске инвестиционе компаније „Велес капитал“, Евгениј Шиленков у телефонском разговору за Блумберг.

Шиленков је, како пише агенција, претходно прогнозирао да ће рубља ослабити чак 3,6 одсто у првом тромјесечју ове године.
„Ово је наша реалност, постоји превише различитих фактора који утичу на рубљу. Рубља је апсолутно непредвидива“, изјавио је Шиленков.

Према мишљењу директора истраживачког одјељења Комерцбанке у Лондону, Симона Кихана-Еванса, инвеститори треба да се фокусирају на догађања у источној Украјини како би процијенили правац кретања рубље.

Његова предвиђања за посљедња четири квартала су била најближа томе шта се догађа на тржишту. Он је предвидио јачање рубље од 3,9 одсто у текућем кварталу и добит по основу локалних обвезница, јер наставак прекида ватре смањује перспективе за пооштравање санкција и за даљи суноврат цијена нафте.

Како оцијењује Блумберг, колебање курса рубље задаје велике главобоље берзанским аналитичарима. Руска валута је у првом тромјесечју ојачала 4,4 одсто, иако је централна банка Русије снизила референтну каматну стопу за 300 базних поена, док је цијена нафте типа „брент“ била 55,17 долара за барел, за 29 одсто нижа у односу на претходни квартал.  0 КОМЕНТАРА

  1. Đe sad drug Immortal, da ga pitam će da menjamo truli dolari za moćnu Rublju 🙂

    Jes’ viđo drug moj, kako si oman’o u procjenama 😉 Ne’š ti da slušaš starije i mudrije kad ti kažu kako će da bidne… nego misliš da si ti jedini pokupio svu pamet ovog svijeta, ccc drug moj ne gre to tako.

    Kako ti ono veliš – Lep pozdrau!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *