РТРС: Премијерка Цвијановић и предсједникова супруга иду на инаугурацију

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и супруга предсједника Српске Сњежана Додик присуствоваће свечаности инаугурације новог предсједника САД Доналда Трампа, тврди РТРС.

петак, јануар 20, 2017 / 09:38

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и супруга предсједника Српске Сњежана Додик присуствоваће свечаности инаугурације новог предсједника САД Доналда Трампа, тврди РТРС.

 Из Владе Српске засад нема званичне потврде да ће Цвијановића присуствовати свечаностима у Вашингтону.

Званична церемонија биће одржана на Капитол хилу, гдје ће Трамп данас положити заклетву као 45. предсједник САД.

Тачно у подне по локалном или у 18.00 часова по средњоевропском времену, Трамп ће положити руку на двије Библије, своју породичну и ону коју је користио Абрахам Линколн и говорити заклетву.

Након тога ће се први пут обратити америчкој и свјетској јавности као амерички предсједник. Говор би требало да траје око 20 минута.

У Вашингтон је требало да отпутује и предсједник Српске Милорад Додик, али му је америчка амбасада ускратила визу. Недуго након тога Стејт департмент му је увео и санкције.0 КОМЕНТАРА

 1. Ko će sve iz okruženja pohoditi Vašington povodom inauguracije? Ambasadori su tamo po službenoj dužnosti i po redovnom protokolu… Imamo li nekog novinara da se pozabavio tim interesantnim pitanjem.

 2. Скидање санкција господину Додику је, фактички, већ готова ствар, само је пролонгирано до даљњег…Договорено је и потврђено, с америчким партнерима, једно мање скидање санкција и једно веће скидање, ствар је сада само техничке природе, фактички, да се то заврши…

 3. Који идиоти…

  Као да је отићи у Америку неки трошак. Сваки просјечан избјеглица из БиХ је о свом трошку довеу своју и женину ужу и ширу родбину да виде како се снаш’о, а да је проблем да Додик пошаље своју скромну жену једном за ових 20 година колико се бави политиком.

  Нисам вјеровао да је наш народ толико оболио од неке зависти и злобе.

 4. За мале паре и врло једноставно а ефектно Додик показао и доказао да санкције нису чак ни против његове рођене жене, а камоли против цијелог српског народа и РС-а…Ни Американци не би могли боље појаснит ствар…

 5. Османе,

  де ти нама појасни следеће:

  САД су увеле санкције Додику. Комрак очекује да ће то урадити и ЕУ, а посљедично томе и Србија јер је кандидат за ЕУ.

  Шта ће БиХ предузети по том питању? Хоће ли и она увести Додику санкције?
  С обзиром да је то у надлежности Предсједништва БиХ, очекујеш ли да Иванић гласа за те санкције, опет узимајући у обзир да је (бошњачко-комраковским очима) правно гледано он починио више кривичних дјела по том питању него Додик?

  Мислим да је катасрофална изјава амбасадорке да је Додик кажњен због уклањања препреке на ЕУ-путу. У којем кривичном законику пише да је бити против уласка своје земље у ЕУ и НАТО криминоген потез? Зашто амерички амбасадор у Лондону није увео санкције Борису Џонсону који је био за излазак Британије из ЕУ?

  Ово образложење не може остати дуго на снази јер је против основних принципа слободоумних Сједињених Држава.

 6. Не подржавам никакву иницијативу да БиХ уведе санкције Додику, свеједно ако их уведе ЕУ (или неке чланице) јер ми још немамо ни статус кандидата ЕУ (за разлику од Србије па Србија, ипак и поред тога, има друкчији однос спрам Русије и не слиједи вањску политику ЕУ према Русији, и тога су свјесни сви, и сви разумију зашто је то тако, и не праве велике проблеме Србији због тога, засад…), тако да ни нас то не обавезује. Напримјер, слично се десило, подсјетимо се, с декларацијом Европског палрламента из 2010. године о геноцдиу у Сребреници и обиљежавању 11. јула као евроспког Дана сјећања на жртве геноцида у Сребреници – БиХ није слиједила ту декларацију Европског парламента и није увела тај дан као ЕУ. И ЕУ нас није критиковала због тога. То ће БиХ увести тек када буде отварала поглавља и усвајала европску правну тековину.
  Зато не треба доводити уопће у везу евентуалне санкције ЕУ са оним што би БиХ требала да уради. Ми треба да гледамо себе, своја посла и како да унаприједимо односе унутар БиХ а не шта ће ЕУ урадити с Додиком…
  А амбасадорица Кормак је навела (у више неких изјава) више образложења увођењу санкција: референдум(и), супростављање Уставном суду БиХ, најава сецесије (у скорије вријеме) или, „расправа или референдум о статусу Републике Српске“, итд. Па мислим да у том прегршту наведених разлога лежи прича о „сметњи за напредак БиХ на ЕУ путу“ и сл.
  Ми треба да изграђујемо наше институције, дакле држване институције које би служиле народу иза добробит државе, па нам неће требати Инцко и Кормакова. Пошто то не радимо, они раде шта хоће…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *