РС продаје државни капитал у 22 фирме

РС у овој години планира да прода акције државног капитала у 22 предузећа, међу којима су и она у којима има стоодстотно власништво или мањински пакет акција.

четвртак, мај 19, 2016 / 19:12

РС у овој години планира да прода акције државног капитала у 22 предузећа, међу којима су и она у којима има стоодстотно власништво или мањински пакет акција.

Тим планом, који је израдила Инвестиционо-развојна банка РС, предвиђена је приватизација стратешких предузећа, затим предузећа која је Влада РС основала на имовини купљеној у стечају, али и друштава са ограниченом одговорношћу, те продаја на берзи организовањем аукција за пакет акција државног капитала без постављања услова или путем редовног трговања.

До сада су објављени јавни позиви за продају акција државног капитала у два предузећа у којима РС има стоодстотно власништво, док се у скоријем периоду очекују и тендери за још два привредна друштва, на које је Влада РС такође дала сагласност.

Економисти сматрају да је већина тих фирми пропала, што ће свакако отежати њихову продају, те упозоравају да та предузећа нису припремљена за приватизацију.

Иначе, планом је предвиђена приватизација стратешких предузећа, и то Фабрике мотора за специјалне намјене Српско Сарајево, у којој РС има удио од 52,50 одсто, затим "Крајинапетрола" Бања Лука (42,27 одсто), те Рудника жељезне руде Љубија (65 одсто), о којој већ расправља Народна скупштина РС. Међу предузећима које је Влада РС основала на имовини купљеној у стечају планирана је продаја "Нове Романије" Соколац (94,15 одсто), те још пет предузећа у стоодстотном власништву РС и то "Дрвна индустрија" Власеница, "Нови мермер" Шековићи, "Нови ауто-дијелови" Рудо, "Нова творница пречистача" Рогатица, те "Нова Борја" Теслић. Поред тога, планирана је и приватизација друштва са ограниченом одговорношћу "Централ турс" Бања Лука у којем РС има 24,33 одсто капитала.

За продају је планирано и 12 предузећа путем берзе организовањем посебних аукција за пакет акција државног капитала без постављања услова и квалификационих критеријума за ученике или путем редовног берзанског трговања. Међу тим предузећима су "Микроелектроника" Бања Лука (26,37 одсто), "Млинпек" Прњавор (11,96 одсто), "Развитак" Дворови (30 одсто), "Будућност" Шамац (29,99 одсто), "Шехер" Бања Лука (10,55 одсто), затим "Сточар" Бањалука (19,72 одсто).

Поред њих, ту су и предузећа "Унионинвест" Српско Сарајево (29,99), "Велепромет&РК" Шамац (30 одсто), "Чајавец-мега" Бања Лука (23,97), затим "Глас Српске" Бања Лука (13,03 одсто), те ИРЦЕ Српско Сарајево (13,49) и "Санатрон" Нови Град, гдје би на продају требало да буде 29,90 одсто акција државног капитала.

У ИРБ-у су нам рекли да је прошле седмице ИРБ РС објавила јавни позив за продају акција државног капитала у друштву "Нова творница пречистача" Рогатица путем тендера, а да је ове седмице тендер расписан и за друштво "Нови ауто-дијелови" Рудо.

"У наредном периоду тендери ће бити расписани и за друштва ‘Нова Романија’ Соколац и ‘Нова Борја’ Теслић. Сви ови тендери се расписују уз сагласност Владе РС. Поред наведених, ИРБ РС ће на Бањалучкој берзи понудити и мањинске пакете акција државног капитала неколико друштава предвиђених планом за 2016. годину", рекли су из ИРБ.

Нису могли дати процјену новчаних прилива који ће евентуално бити остварени продајом државног капитала у 2016. години, а с обзиром на то да је, како је појаснио, ријеч о специфичном процесу који у великој мјери зависи од интереса потенцијалних инвеститора и њихове спремности за учешће у куповини државног капитала.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *