Ротаријанци: Јевгениј није имитација мозга

Поводом вијести о “Јевгенију, компјутерској имитацији мозга“, коју смо објавили јуче, јавио нам се Ротари клуб Борац са појашњењем о погрешној информацији коју смо пренијели.

четвртак, август 30, 2012 / 11:28

Овим путем желимо да вам скренемо пажњу на вијест коју сте, као и многи други медији у Републици Српској, преузели од агенције СРНА, те објавили је под насловом: „Јевгениј, најуспјешнија компјутерска имитација мозга„.

Наиме, у поменутом тексту постоји неколико грешака на које би жељели да вам укажемо у најбољој намјери, а надамо се да ћете у интересу јавности и да објавите наше реаговање.

„Јевгениј“ не представља „компјутерску имитацију мозга“, него „чет робота“, софтвер намијењен првенствено забави, аутора Владимира Веселова и његовог тима а пуно име пројекта је „Eugen Goostman, weirdest creature in the world“.

http://www.princetonai.com/bot/bot.jsp

Информација о „супер мозгу“ прив пут је пласирана од стране агенције ИТАР-ТАС.

http://www.itar-tass.com/c11/501481.html

односно дописника из Енглеске, Владимира Макарчева.

http://www.rus.rusemb.org.uk/journalist/

Нису нам познати разлози оваквог извјештавања угледног дописника једне угледне агенције, ни како је дошло до овакве интерпретације, али осјећамо дужност да јавност снабдијемо правим информацијама, као и да укажемо на штетност објављивања вијести без претходне провјере, без обзира на реноме извора.

Вијест о наводном супер мозгу, потом је без претходне провјере објавио „Глас Русије“

http://english.ruvr.ru/2012_08_22/Artificial-intelligence-close-at-hand/

а недуго после објаве непотврђене вијести, новинарка Елена Ковачич објавила је чланак у коме, без претходне провере тачности података, углавном понавља информације које су у јавност стигле посредством дописништва ИТАР ТАС из Лондона.

http://english.ruvr.ru/2012_08_27/Russian-scientists-one-step-from-creating-AI/

Вијест и анализу Гласа Русије, потом су пренијеле агенције у региону, а потом и велика већина медија, да би се на крају дошло до тезе да „Компјутерска имитација мозга, коју су направили руски научници, заостаје за могућностима људског мозга свега 0,8 одсто“ коју су објавили медији у Србији и БиХ.

Истина је, да је „Јевгениј“ освојио прво место на такмичењу чет ботова, који је одржан у Енглеској, а програми су тестирани Тјуринговим тестом.

http://www.huffingtonpost.com/2012/06/27/eugene-goostman-2012-turing-test-winner_n_1630412.html

Ради се о тесту који је давне 1950. године измислио криптоаналитичар Алан Тјуринг, који је тврдио да вјештачка интелигенција постоји, уколико програм успјешно одговори на 30% питања.

http://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test

Поменути чет бот Еуген Густман, одговорио је на 29,2% питања и то је једна од тачних информација, али то је и даље неспојиво са тврдњом да се ради о програму руских научника који заостаје 0,8% за могућностима људског мозга, па Вас молимо да ово реаговање објавите у циљу квалитетнијег информисања јавности. Ради се о програму који је креиран за забаву и који је јавности доступан на већ поменутој страници.

http://www.princetonai.com/bot/bot.jsp

Иначе, ради се о тестирању које је готово идентично много познатијој „Лебнеровој награди“, контроверзном и већ традиционалном такмичењу које је одржано у мају ове године, а на коме је прво место освојио чет бот Чип Вивант, те треће мјесто чет бут Алан, чију фотографију сте, као и многи, искористили за илустрацију.

http://loebner.net/Prizef/2012_Contest/Scoring-2012.html

У нашем Удружењу, вијест коју смо нашли на страницама наших медија, па и на вашем цијењеном порталу, не сматрамо усамљеним примјером, а убудуће ћемо поред редовних активности упозоравати јавност на пропусте у информацијама које добијају путем медија. Сама чињеница да је ова информација до грађана Републике Српске стигла у оваквом облику, за нас је забрињавајућа, а за новинарску професију – алармантна. Надамо се да ћемо наићи на разумијевање Ваше редакције, а вјерујемо да нам је циљ исти, када је у питању објективно и тачно информисање јавности.

С поштовањем

Ротари клуб БорацОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *