Росатом тражи од ИАЕА да обезбиједи нуклеарке у Украјини

Руска корпорација „Росатом” планира да затражи од Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да осигура безбједност нуклеарних постројења у Украјини, саопштио је потпредсједник руске владе Дмитриј Рогозин предсједнику Владимиру Путину. „Намјеравамо да затражимо од Међународне агенције за атомску енергију да спроведе додатну провјеру безбједносних параметара у украјинским нуклеарним постројењима”, рекао је Рогозин на састанку с […]

четвртак, март 6, 2014 / 09:34

Руска корпорација „Росатом” планира да затражи од Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да осигура безбједност нуклеарних постројења у Украјини, саопштио је потпредсједник руске владе Дмитриј Рогозин предсједнику Владимиру Путину.

„Намјеравамо да затражимо од Међународне агенције за атомску енергију да спроведе додатну провјеру безбједносних параметара у украјинским нуклеарним постројењима”, рекао је Рогозин на састанку с Путином.

Рогозин је додао и да Украјина има 15 оперативних јединица у четири нуклеарне електране, као и да би приватне безбједносне компаније, украјинско Министарство унутрашњих послова и украјинска безбједносна служба требало да заштите безбједносне параметре у нуклеарним постројењима у тој земљи, пренио је Итар-Тас с.

Потпредсjедник руске владе рекао је и да је пренос нуклеарног горива преко Украјине до руских партнера у источној Европи, као и испорука горива у нуклеарне електране у сусjедним земљама посебан проблем.

Те нуклеарне електране имају довољно горива до марта или априла, објаснио је Рогозин, додајући да је, због нестабилне ситуације у Украјини, уведена забрана протока нуклеарног горива. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *