Романија прикупља помоћ

У свим општинама Сарајевско-романијске регије у току су акције прикупљања помоћи за становништво поплављених области Републике Српске.  Пале: На радном састанку представника Цивилне заштите и Црвеног крста који је данас одржан у Палама, договорен је начин прикупљања помоћи преко овлаштених институција, односно општинске организације Црвеног крста Пале. Грађани Пала који желе да упуте помоћ становницима […]

субота, мај 17, 2014 / 18:10

У свим општинама Сарајевско-романијске регије у току су акције прикупљања помоћи за становништво поплављених области Републике Српске.

 Пале: На радном састанку представника Цивилне заштите и Црвеног крста који је данас одржан у Палама, договорен је начин прикупљања помоћи преко овлаштених институција, односно општинске организације Црвеног крста Пале.

Грађани Пала који желе да упуте помоћ становницима угрожених подручја, то могу учинити у складишту Општинске организације Црвеног крста Пале, затим њиховом пункту испред Тржног центра "Том", у просторијама мјесних заједница Мокро и Подграб у току дана до 20.00 часова, а сутра од 9.00 до 17.00 часова.

Група грађана општине Пале на челу са начелником Миодрагом Ковачевићем од јуче се налази на најугроженијим подручјима – у Шековићима и Бијељини гдје је испоручена помоћ у храни, води, гуменим чизмама и кабаницама, као и грађевинска механизација фирми са подручја општине који помажу у рашчишћавању путева и евакуацији становништа.

Општини Пале и данас се јављају фирме које стављају на располагање своју оперативу која се распоређује према приоритетима.

Соколац: Из канцеларије Црвеног крста Општине Соколац отворили су своја складишта за све људе који желе да упуте помоћ становништву поплављених подручја у Српској. Канцеларија ће радити у недјељу до 17 часова а наредне седмице свакога дана од 7:00 до 15:00 часова. 

Начелник Сокоца Милован Бјелица, данас је за телевизију БН рекао да је ова општина већ упутила помоћ становништву Братунца и Бијељине али и да постоји спремност да се пошаљу људи, механизација и све оно што је потребно евакуисаним становницима.

Источно Ново Сарајево: Из општине Источно Ново Сарајево јутрос је послата помоћ за становнике Бртаунца које је угрожено поплавама.

Помоћ је прикупљена у сарадњи са јавним и приватним предузећима из општине,а угрођеним подручјима послато је око двије тоне хране, хиљаду свијећа и двјесто дека.

Из општине смо добили информацију да се помоћ прикупља на пункотовима у Тржним центрима „Туш“ и „Том“, страначким општинским одборима и Црвеном крсту“.

Прикупљена помоћ биће прослијеђена оним општинама којима буде најпотребнија. Грађани који желе да помогну могу да донирају, храну, гардеробу, ћебад, свијеће, храну за бебе и пелене.

Рогатица: Одзив грађана на апел за прикупљање помоћи дијеловима Републике Српске угроженим катастрофалним поплавама је oдличан. Један пун камион намирница и одјеће још синоћ је упућен у Бијељину, а Семберцима је од јуче на располагању и рогатичка ватрогасна екипа са одличним теренским возилом, опремом за спашавање и пумпама за испумпавање воде из поплављених објеката.

Од раних јутарњих часова грађани, физичка и правна лица, сви хумани Рогатичани, доносе флаширани воду, месне конзерве, млијеко, сокове, парафинске свијеће, дјечију храну топлу и водонепропусну одјећу и обућу у хол зграде општине Рогатица. Прикупљен је још један камион и кренуо је у угрожена подручја. Уз консултације са осталим општинама које прикупљају помоћ закључено је како је у овом тренутку најоптималније да рогатичка помоћ буде упућена у Братунац.

У већини самопослуга у Рогатици данас су стављена по једна колица или корпа на којима пише „Помоћ за поплављене у Републици Српској“ у које грађани могу остављати намирнице, чије ће преузимање и дистрибуција бити накнадно организовани.

Прикупљање помоћи организовала је и Црквена општина Рогатица у просторијама црквеног дома, а укључена је и Општинска организација Црвеног крста.

И током сутрашњег дана прикупљање ће се вршити на већ побројане начине, а у понедељак ће, највјероватније, организовање ових активности бити пренесено са цивилне заштите и локалне управе на општински Црвени крст и Центар за социјални рад.0 КОМЕНТАРА

  1. Није џаба спјеван стих „Романијо, да те није било, српско би се саломило крило“. Кад је јуче са Сокоца речено, “ и ми смо у проблемима, немамо много, али се спрема помоћ Бијељини и Братунцу“, оплак*о сам, па Рогатица, Вишеград, Фоча……..свака част.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *